FYSIEKE METINGEN

MARGES VROUW/MAN

Heb jij bij ons een fysieke meting gehad? Top! Op deze pagina leggen we je graag meer uit over alle onderverdeling van de meting. We beschrijven wat de marges inhouden en je kunt aflezen of wat jouw marges betekenen. Heb je specifieke vragen over een van de aspecten of ben je benieuwd hoe bepaalde marges met elkaar in verhouding staan, neem dan contact met ons op. 

Body Mass Index (BMI)

Dit is de index die de verhouding van het gewicht tot de lichaamslengte aangeeft. Het geeft globaal aan of je een ‘gezond’ gewicht hebt. Alhoewel BMI een richtlijn is, dien je deze wel altijd in perspectief met andere marges te plaatsen. Zo kan iemand met veel spiermassa en weinig vet% een te hoog BMI hebben. Het dient dus als onderdeel van een totaalbeeld. 

Lichaamsvet

Het vetpercentage geven we weer als percentage van het totale lichaamsgewicht. Lichaamsvet is belangrijk voor het behouden van de lichaamstemperatuur en daarnaast beschermt het gewrichten en interne organen. De energie, of het aantal calorieën die ons lichaam nodig hebben, zijn afkomstig van wat we eten en drinken. We verbranden calorieën door middel van beweging en algemene lichaamsfuncties (je organen hebben energie nodig om goed te kunnen functioneren). Als je hetzelfde aantal kcal binnenkrijgt dan dat je er verbrandt, worden alle kcal omgezet in energie. Krijg je er meer binnen dan dat je verbrandt, dan worden de overtollige kcal opgeslagen in de vetcellen. Als dit vet niet wordt omgezet in energie, creëert het overtollig lichaamsvet.  

Te veel vet kan je gezondheid op de lange termijn schaden. Daarnaast verhoogt het het risico op bepaalde aandoeningen zoals een hoge bloeddruk, hartaandoeningen, diabetes type 2 en bepaalde vormen van kanker. Te weinig lichaamsvet kan leiden tot osteoporose, onregelmatige menstruatie en onvruchtbaarheid bij vrouwen. 

Spiermassa (MM)

De spiermassa is het geschatte gewicht van de spieren in ons lichaam. Spiermassa omvat: skeletspieren, gladde spieren (cardiale en digestieve) en het water in deze spieren. Onze spieren fungeren als de motor voor energieverbranding. Hoe meer kracht, hoe sneller je dus kcal zult verbranden. Dit verhoogt je basaal metabolisme (rust bmr) en helpt overtollig lichaamsvet te verminderen en op een gezonde manier gewicht te verliezen. 

Wanneer je intensief traint zal spiermassa in die mate toenomen dat je totale gewicht dus misschien wel omhoog gaat. Hierdoor blijft het belangrijk om regelmatig te reflecteren op je trainingsprogramma en de verhouding tussen vet- en spiermassa te blijven meten. 

Spierkwaliteit (MQ)

De MQ score geeft de ‘kwaliteit’ van de spieren aan. Het laat zien hoe sterk je echt bent. Zo kan bijvoorbeeld een smalle boer die veel op het land werkt een hogere MQ- score score hebben dan een bodybuilder die 6 dagen per week naar de gym gaat. De MQ score verandert aan de hand van leeftijd en fitheidsniveau. Uw spieren bestaan uit twee belangrijke weefseltypen. Ten eerste is er het samentrekkende weefsel. Zoals de naam al aangeeft, trekt dit samen en produceert het kracht. Het andere type is niet-samentrekkend weefsel. Dit bestaat uit bindweefsel en vet. Bindweefsel houdt de spieren bijeen, vet levert energie. Hoe groter het percentage samentrekkend weefsel in de spier, des te sterker hij is en des te hoger de spierkwaliteit. Zoals gezegd, enig bindweefsel is onmisbaar. Maar als het vetpercentage erg hoog is, zal de spier minder sterk zijn en de spierkwaliteit lager. Veroudering heeft ook op verschillende manieren een negatieve invloed op de kwaliteit van de spieren

Lichaamstype

Deze score geeft aan welk type lichaam jij hebt over een schaal van 9 typen en wordt bepaald aan de hand van je spier- en vetmassa. Wanneer de hoeveelheid lichaamsbeweging en/of voeding verandert, zal de verhouding tussen spier- en vetmassa ook veranderen en hiermee dus je algehele lichaamsbouw. Op de site van Tanita kun je meer lezen over ieder individueel lichaamstype. 

Botmassa

Dit is het geschatte gewicht van de botmineralen in je lichaam. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat hier, op de korte termijn, iets in verandert, is het voor de lange termijn wel belangrijk om gezonde botten te behouden. Die doe je door het hebben van een uitgebalanceerd voedingspatroon, rijk aan calcium, vitamine D, vitamine K, kalium en magnesium en door te werken aan je krachttraining. Zaken die onze botmassa negatief beïnvloeden zijn o.a. alcohol, cafeïne en roken. 

Visceraal vet

Visceraal vet is diep gelegen in de buikstreek en dient ter bescherming van vitale organen. Hoewel het dus belangrijk is om visceraal vet te hebben, zorgt te veel visceraal vet voor gezondheidsproblemen. Visceraal vet ligt veel dieper en zit rondom organen als de lever, alvleesklier en nieren. Het zorgt ervoor dat organen elkaar niet raken. Te veel visceraal vet kan zorgen voor een hoge bloeddruk en het effect op adiponectine (vethormoon). Deze reguleert het lichaamsvet en visceraal vet werkt dit tegen. Het lichaam produceert daardoor meer vet dan dat het nodig heeft. Te veel visceraal vet is ook van invloed om insulinegevoeligheid waardoor (op latere leeftijd) bijvoorbeeld diabetes type 2 kan worden ontwikkeld. 

Ideale marge (M/V)
De Tanita lichaamsanalyse weegschaal kan visceraal vet in uw lichaam meten. Op basis van alle beschikbare informatie geeft hij een score aan tussen 1 en 59. Een score tussen 1 en 12 geeft aan dat u een gezond niveau aan visceraal vet hebt. Een score tussen 13 en 59 geeft aan dat u een te hoog niveau aan visceraal vet hebt.

Rustmetabolisme (RMR / BMR)

Het basale metabolisme of de ruststofwisseling, ook bekend als BMR/RMR, is de hoeveelheid energie die het lichaam dagelijks in rusttoestand verbrandt. Met andere woorden: het aantal calorieën dat nodig is om uw lichaam te laten functioneren terwijl u zich niet lichamelijk inspant.

Zelfs in rust, verbruikt ons lichaam energie om effectief te functioneren. Deze energie zorgt er bijvoorbeeld voor dat het hart bloed door onze aderen pompt en dat onze maag het voedsel verteert dat net is gegeten. Dit proces wordt de basaal metabolisme of ruststofwisseling genoemd.

Ons lichaam verbruikt bijna 70% van de calorieën om effectief te functioneren. Calorieën zijn ook het eerste waar mensen aan denken wanneer ze willen afvallen. Maar vergeet de BMR niet! Door spiermassa te vergroten, neemt de BMR toe. Door spieren op te bouwen, verbranden we meer calorieën. Het helpt om lichaamsvet kwijt te raken. De BMR-meting kan worden gebruikt als basislijn voor een voedingsschema. Afhankelijk van dagelijkse activiteiten kunnen extra calorieën worden toegevoegd. Hoe actiever je bent, des te meer calorieën je verbrandt. Bovendien bouw je ook meer spiermassa op.