PlayX Performance Training

Klantcasus
dienst justitiële inrichting (sittard)

Samenwerking

Vitaliteitsdag Dienst justitiële inrichting

WAT WAS HET VRAAGSTUK VAN DE KLANT?
Na tevredenheid van de Reclassering in Roermond heeft ook de Penitentiare inrichting in Sittard een vraagstuk bij PlayX Performance Training neergelegd. (Acute) stresssituaties zijn niet vreemd in het gevangeniswezen. Vanwege deze frequente stressvolle situaties is de vraag gekomen hoe men hiermee kan omgaan. Om medewerkers handvaten mee te geven hoe ze hier in het dagelijks leven (binnen en buiten het werk) mee om kunnen gaan, hebben we stress vanuit een brede context getrechterd naar acute stresssituaties. 

WAT HEBBEN WIJ GEREALISEERD?
PlayX  Performance Training is onderdeel van een vitaliteitsmiddag. Vanuit een masterclass van 90 minuten zijn we de wereld ingedoken van dagelijkse (onbewuste) stress. Vanuit de basis van het autonome zenuwstelsel hebben we inzicht gegeven in de functionaliteit van stress. Vanuit de functionaliteit van stress hebben medewerkers inzicht gekregen in hun eigen werkdag om de functionele stressmomenten te onderscheiden van onnodige stressmomenten, die over het algemeen onbewust van aard zijn. Dit zijn dagelijkse gedragingen die we als memo anno 2024 aan hebben geleerd en een enorme impact hebben op het verloop en ontwikkeling van chronische stress. 

Vanuit de theoretische inzichten zijn we overgegaan naar een ademhalingstest. Deze test voert iedereen voor zichzelf uit waarbij de uitkomst direct zegt of je in een stressvolle staat bent of juist ontspannen. Een waardevol incheck moment waarbij de realiteit was dat de ruime meerderheid een negatieve scoren behaalde. 

Direct na deze test hebben de medewerkers diverse ontspanningsmethodieken meegekregen waarmee ze hun lichaam binnen 1 minuut konden transformeren van actief naar ontspannen, een waardevolle tool dat écht impact maakt. 

Als afsluiter was het natuurlijk tijd om de tools in de praktijk te brengen. Met ijs als tool werd er een situatie gecreëerd waarin er een acute stresssituatie ontstond waarbij de medewerkers de verkregen informatie uit de masterclass direct konden toepassen. 

WAT WAS DE UITKOMST?
De uitkomst van deze masterclass is dat mensen een praktische vertaalslag weten te maken van (acute) stress naar ontspanning en dit ook weten te herkennen en toe te passen in het dagelijks leven, maar ook zeker tijdens de gebeurtenissen op het werk.

KLANT

Dienst Justitiële inrichting (Sittard)

DOEL VAN HET PROGRAMMA
Leren omgaan met stressvolle situaties in het gevangeniswezen en het dagelijkse leven. 

HET RESULTAAT
Een praktische vertaalslag weten te maken van (acute) stress naar ontspanning en dit ook weten te herkennen en toe te passen in het dagelijkse leven. 

indeling masterclass:

dagelijkse (chronische) stress

Vanuit de basis van het autonome zenuwstelsel hebben we inzicht gegeven in de functionaliteit van stress.

ademwerk

Er zijn diverse ademhalingsmethodieken toegepast binnen de masterclass die het lichaam van actieve naar ontspannen stand brengen. 

het ijsbad (acute stress)

Het moment waar stress ontstaat. Deelnemers in een oncomfortabele positie brengen om kennis en ademwerk toe te passen om de situatie waarin ze zich bevinden te leren omarmen. 

Neem vrijblijvend
contact met ons op