Minder ziekteverzuim

Steeds meer organisaties krijgen te maken met een hoog ziekteverzuim van het personeel. Er zijn verschillende redenen waarom mensen zich ziek melden op werk. Redenen die variëren van: ‘mijn trein gaat niet, dus ik blijf thuis’ tot ‘de werkdruk is te hoog, waardoor ik niet kan presteren’.

Sporten en bewegen is niet de oplossing voor alle verzuim, wel kun je hoog ziekteverzuim terugdringen door je personeel te stimuleren om te sporten of meer te bewegen. Zo is uit onderzoek gebleken dat door sport een lager ziekteverzuim is van gemiddeld 9% naar 2%. Daarnaast neemt de arbeidsproductiviteit gemiddeld toe met 12,5%. Over een periode van vier jaar verzuimen sporters gemiddeld 25 dagen korter dan niet-sporters. Hieronder een aantal redenen om ziekteverzuim tegen te gaan:

  1. Een trein die niet gaat?
    Wanneer de trein niet gaat, is het juist een mooie uitdaging om in beweging te komen. Pak de fiets of loop naar de bus. Er zijn genoeg manier om in beweging te komen en alsnog op het werk aan te komen.
  2. Een winterdip
    In de winter in het vroeg donker, daar moet je lichaam aan wennen. Minder licht betekent minder vitamine D en een groter risico op een winterdip. Dit heeft uiteindelijk invloed op het slaapritme en de stemming. Zorg als werkgever dat je werknemers bijvoorbeeld een lunchwandeling maken, dit voorkomt ziekteverzuim binnen een organisatie. 
  1. Stress
    Een veel voorkomend probleem dat leidt tot een hoog ziekteverzuim, is stress. Daarom is het belangrijk om dit bespreekbaar te maken. Waarom is de werkdruk te hoog en gaat er niet een ander probleem achter schuil? Iemand die niet fit is, heeft vaak te kampen met stressklachten. Hierdoor laat je bewegen vaak liggen, wat zonde is, want bewegen zorgt juist dat stressklachten verminderen! 
  1. Rugpijn
    Medewerkers blijven vaak thuis wanneer zij rugklachten ervaren. Beweeg je dan wel voldoende, of zit je te lang? Train je rugspieren door vaker te staan. Als werkgever kan je hierbij helpen, en zorg je er uiteindelijk voor dat de ziekteverzuim binnen de organisatie omlaag gaat. 
  1. Weinig energie
    Sport of beweging zorgt juist voor meer energie. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je beter slaapt. Zo wordt je uitgerust wakker en kom je de dag vol energie door, geen ziekteverzuim dus! 
  1. Hoofdpijn
    Actief bezig zijn met sport of bewegen vermindert de kans op spanningshoofdpijn. Dit wordt vaak veroorzaakt door stress, een verkeerde werkhouding of door te lang in dezelfde houding te zitten/staan. Voorkom dit door meer te bewegen en voorkom een hoog ziekteverzuim. 
  1. Meerdere collega’s die ziek zijn
    Meerdere collega’s die zich ziekmelden met de reden: “een andere collega meldde zich ook niet”. Dit moet niet de norm zijn binnen een organisatie. De medewerkers binnen een organisatie moeten plezier hebben. Creëer dus een open bedrijfscultuur en doe meer met je collega’s, beweeg samen en ga ziekteverzuim tegen. 
  1. Nooit ziek
    Wanneer iemand nooit ziek is, zal diegene voldoende sporten of bewegen in het dagelijkse leven. Beloon je personeel met een gezonde leefstijl! Dit bevordert andere collega’s om ook te gaan bewegen en dus ziekteverzuim tegen te gaan. 
  1. Voelt een medewerker zich niet gehoord
    Wanneer dit probleem zich voordoet, is er iets niet goed binnen een organisatie. Organiseer op dat moment een andere activiteiten, waar mensen de kans krijgen om zich in een andere rol te laten zien. Op deze manier voelen ze zich wellicht wel gehoord. 
  1. Problemen thuis
    Wanneer een medeweker thuis te maken heeft met problemen kan dit stress veroorzaken. Stress leidt vervolgens tot concentratieproblemen. Wanneer je je fit voelt, dan zet je problemen makkelijker van je af en sta je positiever in het leven, waardoor je weerbaarder bent. 

Vitale werknemers zijn productiever en minder vaak ziek. Dit houdt in dat je niet alleen gezonder moet eten en beter moet slapen, maar dat er ook beter bewogen moet worden. Zeker op kantoor! Zitten wordt niet voor niks ‘het nieuwe roken’ genoemd.

Andere interessante artikelen voor jou

kOM EENS LANGS!

TE BEREIKEN OP:

Volg ons op Instagram

@PlayXperformancetraining