Wat gebeurt er als je te veel vetten eet?

Vet wordt vaak als de ultieme dikmaker beschouwd, maar dit is echter veel te kort door de bocht. Je hebt ongezonde én gezonde vetten en daarnaast kunnen koolhydraten en eiwitten ook worden omgezet in lichaamsvet. Verzadigde vetten zoals vet vlees, volle zuivelproducten, fastfood en tussendoortjes zijn funest voor het cholesterolgehalte. Maar wat gebeurt er als je te veel verzadigde vetten binnenkrijgt? Dat lees je in dit blog!

Teveel energie

Het binnenkrijgen van te veel vet zorgt ervoor dat het lichaam ook een overschot aan energie binnenkrijgt. Je lichaam krijgt dus meer energie dan dat nodig is. De vetten die het lichaam nodig heeft worden afgebroken. De cellen worden gevoed, je hormoonhuishouding en je spieren. Wanneer je te veel energie binnenkrijgt, betekend dat niet dat je zin hebt om te bewegen, maar de kans is wel groot dat je concentratie aardig ver te zoeken is.

Een slechte conditie

Merk je dat je al sneller naar adem moet happen als je sprintje hebt getrokken of een andere intensieve beweging? Dit komt door een toename van het vetpercentage. Wanneer je vetpercentage stijgt, daalt je conditie als vanzelf. Gevolgen als obesitas en zwaarlijvigheid kunnen een probleem gaan vormen. Hoewel gezonde vetten je de juiste energie geven om alles uit je workout te halen, zorgen verzadigde vetten er juist voor dat je een snelle energiekick krijgt. Dit is meestal een rush van ongeveer 15 minuten, maar daarna heb je geen puf meer om door te gaan.

Je komt aan

Wanneer je dagelijks te veel vet binnenkrijgt kom je na een bepaalde tijd aan. Alle vetten die het lichaam niet kwijt kan worden opgeslagen in de vetcellen direct onder de huid. Te veel vet zorgt voor de groei van deze vetcellen. Dit vet zal zich dan vooral gaan ophopen rondom de benen, billen, buik en rug.

Lichamelijke kwaaltjes

Hoe meer vet in je lichaam, des te zwaarder je gewrichten belast raken. Het hebben van te veel vet kan zelfs leiden tot gewrichtsslijtage, maar het zorgt daarnaast voor vele andere gezondheidsklachten. Zo is niet alleen suiker, maar ook vet de boosdoener wanneer het aankomt op diabetes. Voel je je somber of zelfs depressief? Dan is het een goed idee om verzadigde vetten uit je dieet te schrappen. Evenals je last hebt van slaapproblemen. Als laatste kan een de hoog vetpercentage zorgen voor hart- en vaatziekten.

kOM EENS LANGS!

TE BEREIKEN OP:

Volg ons op Instagram

@PlayXperformancetraining