Het belang van vitale medewerkers

Waar gezondheid steeds meer centraal staat binnen de huidige maatschappij, staat ook de gezondheid van de werknemer steeds meer centraal binnen een organisatie. Belastende arbeidsomstandigheden zorgen voor een groot deel van het ziekteverzuim in Nederland. In deze tijd, waarin er een enorm tekort is op de arbeidsmarkt, is het nog belangrijker om te investeren in vitale medewerkers. Hierbij speelt zowel de fysieke- als de mentale gezondheid een belangrijke rol.

Wat is vitaliteit op de werkvloer?

Bij vitaliteit gaat het om de hoeveelheid energie en levenskracht. Hierbij is iemands mentale- en fysieke gezondheid het uitgangspunt. Bij vitale werknemers draait het om de mate waarin zij met energie en levenskracht het werk kunnen en vooral ook willen uitoefenen. Bij vitaliteit op de werkvloer wordt er niet alleen gekeken naar de fysieke gezondheid, maar ook naar de emotionele gezondheid. Denk hierbij aan de verbinding met collega’s of de mate waarin je je kan vinden in de doelstellingen van de organisatie.

Balans tussen werk en privé

Daarnaast speelt de balans tussen werk en privé ook een belangrijke rol bij vitale medewerkers. De grens tussen werk en privé vervaagt steeds meer door onder andere de toenemende digitalisering. Men is steeds meer online, waardoor het moeilijk kan zijn om genoeg afstand te nemen van werk of privé. Bij vitaliteit is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen werk en privé.

Waarom is vitaliteit op de werkvloer belangrijk?

Ten eerste zorgt vitaliteit op de werkvloer voor een positieve invloed op de motivatie van medewerkers. Een medewerker met meer energie kan ook meer energie besteden aan het werk.

Daarnaast heeft het een positief effect op de intrinsieke motivatie van medewerkers. Medewerkers met intrinsieke motivatie hebben over het algemeen minder vaak last van fysieke- of mentale klachten, zoals een burn-out.

Dat niet alleen, vitale medewerkers zijn een basis voor het hebben van een gezonde organisatie. Medewerkers worden ook wel het kapitaal van een organisatie genoemd en het wordt steeds belangrijker om de medewerkers te behouden door de krapte op de arbeidsmarkt. Vitale medewerkers zijn productiever en voelen zich meer betrokken tot de organisatie. Daarnaast zorgen vitale medewerkers voor minder ziekteverzuim.

Wil jij investeren in de vitaliteit van jouw medewerkers? Neem dan nu contact met ons op!

kOM EENS LANGS!

TE BEREIKEN OP:

Volg ons op Instagram

@PlayXperformancetraining