Mag je trainen met spierpijn?

We hebben het allemaal wel eens gedaan, trainen terwijl je spierpijn hebt. Maar is het wel verstandig om te trainen met spierpijn? In deze blog leggen we uit waarom het juist wel of niet verstandig is om te sporten met spierpijn.

Wat is spierpijn?

Spierpijn is pijn in je spieren dat ontstaat door een bepaalde lichamelijke inspanning. Spierpijn wordt ook wel myalgie genoemd. Er bestaan twee vormen van spierpijn: vroege spierpijn en verlate spierpijn. Vroege spierpijn ontwikkelt zich tijdens of net na een inspanning van de spieren. Deze vorm van spierpijn ontstaat door de verzuring van de spieren. Verlate spierpijn ontwikkelt zich tussen 24 – 48 uur na het leveren van een lichamelijke inspanning. Deze vorm van spierpijn wordt veroorzaakt door het ontstaan van kleine scheurtjes in de spiervezels. Daarnaast kun je ook spierpijn krijgen door een slechte warming-up of een wisseling van de omgevingstemperatuur. Spierpijn kan niet alleen ontstaan bij een lichamelijke inspanning, maar kan ook een symptoom zijn van bepaalde ziektes of ontstekingen.

Herstel

Bij het bepalen of je juist wel of niet mag sporten met spierpijn, wordt er voornamelijk gekeken naar de duur van het herstel van het lichaam. De hersteltijd van het lichaam hangt af van de soort inspanning. Bij cardio herstelt het lichaam over het algemeen sneller dan bij krachtraining. Daarnaast zijn er nog andere factoren die invloed hebben op de snelheid van het herstel. Denk hierbij aan de hoeveelheid slaap, een gezond voedingspatroon, de mate van stress en de lichamelijke conditie.

Het herstellen van de spieren is enorm belangrijk bij de opbouw van spiermassa en bij onvoldoende rust kunnen de spieren overbelast raken. Er wordt aangegeven dat bij gewicht training de spieren ongeveer 48 uur nodig hebben om volledig hersteld te zijn. Bij cardio is dit ongeveer 24 uur.

Mag je trainen met spierpijn?

Is het dus handig om te trainen met spierpijn? Je mag zeker trainen met spierpijn, maar er wordt aangeraden om wel een andere spiergroep te trainen dan de spiergroep waarin je spierpijn hebt. Wil jij wel dezelfde spiergroep trainen? Zorg er dan voor dat je een goede warming-up hebt, voldoende water drinkt en traint met lichtere gewichten. Deze trainingen worden ook wel hersteltrainingen genoemd en zijn minder belastend voor die spiergroep.

Wil jij meer weten over fysieke gezondheid? Lees hier onze nieuwste blogs.

kOM EENS LANGS!

TE BEREIKEN OP:

Volg ons op Instagram

@PlayXperformancetraining