Het belang van routines. Hoe implementeer je ze?

Het belang van routines. Hoe fijn is het als je een opgeruimd, gestructureerd leven leidt? Voor veel mensen klinkt dit als muziek in de oren, maar het daadwerkelijk doen is een heel ander verhaal. In dit blog worden 10 handige tips die het belang van routines duidelijk maken!

Gebruik een aantal vaste routines op de dag
Wanneer je structuur wil creëren in je leven, moet je beginnen met routines. En nee hoor, het is niet nodig om je hele week tot op de minuut te plannen. Ruimte voor spontaniteit is zeker zo belangrijk.

Een aantal dagelijkse routines leveren je het essentiële gevoel van structuur en controle op. Deze routines werken het best, wanneer ze gedurende de hele week, dus ook in het weekend, worden uitgevoerd. Zorg voor een gestructureerd leven, dit kan door iedere dag op hetzelfde tijdstip op te staan, drie vaste dagelijkse eetmomenten in te plannen en een paar sportmomenten in de week te plannen. Succes behaal je door je aan deze planning te houden!

Multitasken, stop ermee!
Blijf je een onrustig persoon, ondanks een aantal routines die je in je leven hebt toegevoegd. Ga dan eens na hoe vaak jij op een dag multitaskt. Multitasken is voor niemand functioneel. Je verliest namelijk altijd kostbare tijd als je twee nadenktaken gelijktijdig doet.

Leg dingen in de avond klaar voor de volgende dag
Er kan geconcludeerd worden dat ’s ochtends gestructureerd denken een stuk lastiger kan zijn dan overdag. Voor sommigen kan het daarom handig zijn om bepaalde dingen de avond van tevoren te regelen. Want waarom zou je moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Het enige wat hierbij belangrijk is, is het hebben van discipline.

Maak een weekplanning op papier
Een goede weekplanning brengt een hoop structuur in je leven. Ook hier, plan niet alles van minuut tot minuut. Dit zal de planning niet ten goede komen. Wel krijg je van een weekoverzicht een goed beeld van de haalbaarheid van je plan

Structureer niet alles tegelijk
Zodra je besluit structuur aan te brengen in je chaotische leven, wil je het liefst alles in één keer aanpakken. Dit is echter niet bevorderlijk voor je als je opzoek bent naar meer ontspanning in je leven. Pak daarom eerst het deel aan waar je het vaakst tegenaan loopt. Hierdoor is de kans groot dat je succes hebt, en succes geeft vertrouwen!

Trek hoofdzaken en bijzaken uit elkaar
Bepaal welke dingen voor jou écht belangrijk zijn. Welke zaken voor jou het zwaarste zijn, hangt helemaal af van je eigen gevoel. Schrijf al deze taken onder elkaar op en leg ze op volgorde van zwaarte. Zo zie je heel makkelijk wat voor jou de hoofdzaken zijn.

Vraag anderen voor hulp
Wanneer je het zelf moeilijk vind om structuur aan te brengen in je leven, vraag anderen dan hierbij te helpen. Vraag mensen die hun zaakjes wel op orde hebben voor bruikbare tips. Maak gebruik van hun kennis. Dat scheelt een hoop tijd en stress!

Leer ‘nee’ te zeggen als iets niet uitkomt
Als je een druk schema hebt, en iemand vraagt je toch om iets voor hem/haar te doen, wees dan duidelijk en zeg ‘nee’. Dit helpt met het op orde houden van je leven. Je houdt zo makkelijk de controle over je agenda.

Begin op tijd met voorbereidingen voor grotere taken
Begin op tijd aan grote taken die je gedaan moet hebben voor een bepaalde datum. Dit is iets wat lastig is als je minder gestructureerd bent. Plan elke dag wat tijd in voor die grote taak. Door alles op het laatste moment te doen, raak je gestrest.

Stop met dromen, begin simpelweg ergens!
De taken en lijstjes hebben zich opgestapeld, maar je hebt geen idee waar te beginnen. Prioriteiten stellen is een mooie start, maar dan moet je er nog echt aan beginnen. Op deze momenten moet je niet teveel nadenken, dat geeft namelijk meer onrust. Doe het stap voor stap. Zo kom je ook op je eindpunt.

Het belang van routines is groot. Het zorgt voor een gestructureerd leven en dus minder stress. Meer te weten komen over routines tijdens je werk, lees dan dit blog!

kOM EENS LANGS!

TE BEREIKEN OP:

Volg ons op Instagram

@PlayXperformancetraining