Belangrijke tips voor je gezondheid tijdens het warme weer

De zomerperiode komt er weer aan, de temperaturen lopen op, een tijd waar veel mensen naar verlangen na de koude wintermaanden. Daarnaast zijn er ook mensen die de hitte niet kunnen verdragen of er ziek van worden. De warme zomerperiode is daarom ook zeker een tijd om goed te zorgen voor je gezondheid. In deze blog een aantal belangrijke tips voor je gezondheid tijdens het warme weer.

ZORG VOOR VOLDOENDE VOEDING EN VOCHT
Misschien wel het allerbelangrijkste bij warm weer is het binnenkrijgen van voldoende vocht. De kans op uitdroging met warm weer is natuurlijke vele male groter. Het beste is gedurende de dag zo veel mogelijk drinken, en niet slechts op een aantal momenten van de dag. Water is een hele goede om het lichaam te hydrateren. Het is zelfs beter om lauwe dranken te nuttigen in plaats van koude dranken. Door het drinken van koude dranken zou je door een reactie van het lichaam het juist warmer krijgen.

Naast voldoende vocht is voeding ook erg belangrijk. De meeste mensen hebben bij warmte minder trek. Het is dan belangrijk om dan wel te blijven eten, dit kan door bijvoorbeeld telkens kleine porties te eten. Hierdoor voorkom je dat je trek krijgt en begint te snaaien. Daarnaast is het bij warm weer belangrijk om koude maaltijden te eten. Daarnaast is bouillon ook aan te raden bij warm weer, dit omdat het vocht vasthoudt in het lichaam.

MAAK GEBRUIK VAN EEN NATTE DOEK
Bij warm weer kan het fijn zijn om een natte doek te gebruiken ter afkoeling. Maak een handdoek of hydrofiel doek nat en leg deze vervolgens in je nek, voorhoofd of lichaam.

ZOEK VERKOELING IN WATER
Om verkoeling te zoeken is het altijd ideaal om in water te zijn. Niets is meer verkoelend dan een frisse duik in het water. Je kan ervoor kiezen om naar een strandje of meertje te gaan. Maar je kan natuurlijk ook heel erg gemakkelijk thuis zelf een zwembadje opzetten. Op deze manier kun je afkoelen wanneer je zelf wil.

Wanneer je het opzetten van een zwembad(je) teveel werkt vindt, kun je ook altijd kiezen voor een het maken van een voetenbadje.

SLUIT DEUREN EN RAMEN
Veel mensen zetten bij warm weer de ramen en deuren wijd open om te kunnen luchten. Toch is dit niet verstandig omdat je op deze manier de warmte letterlijk je huis inhaalt. Sluit daarom deuren en ramen én zelfs de gordijnen of rolluiken om de koelte in huis te houden. Wel kan je savonds of snachts de raam op kiepstand zetten, zodat er dan koelere frisse lucht het huis in kan komen.

DRAAG KLEDING TEGEN DE WARMTE
Het beste om tegen de warmte te kleden is om witte kleding te dragen. Witte kleding weerkaatst de zon, in tegelstelling tot zwarte kleding die de warmte absorbeert. Zorg daarnaast voor luchtige kleding die niet te strak om het lichaam zit. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook genoeg uv-werkende kleding verkrijgbaar.

MAAK GEBRUIK VAN DE SCHADUW
Zorg bij warm weer altijd voor een schaduwplek waar je even lekker kan rusten. Het is voor het lichaam ontzettend belangrijk om zo nu en dan even in de schaduw te zijn om oververhitting te voorkomen. Wanneer er geen schaduw in de buurt is, kan het dragen van een pet of zonnehoed een uitkomst zijn.

VERMIJD ALCOHOL
Alcohol tijdens warm weer is nooit een goed idee. Bloedvaten worden namelijk verwijd bij warm weer en je kan waarschijnlijk zelf ook indenken dat dit samen met alcohol niet zo goed gaat.

DOE RUSTIG AAN
Zorg er tijdens warme dagen vooral voor dat je rustig aan doet. Maak je niet te druk en laat inspannende zaken gewoon even wachten. Wanneer je niet aan inspannende zaken kunt ontkomen, zorg dan dat je voldoende drinkt en eet.

kOM EENS LANGS!

TE BEREIKEN OP:

Volg ons op Instagram

@PlayXperformancetraining