Hoe om te gaan met geannuleerde wedstrijden

In deze blog gaan we het hebben over hoe wij als atleten het beste kunnen omgaan met geannuleerde wedstrijden, om welke reden dan ook. Wanneer we de keuze moeten maken om niet deel te nemen aan een wedstrijd, zijn er een paar stappen die we kunnen nemen:

Omgaan met de emotie 
Je moet de keuze nemen om niet deel te nemen aan een wedstrijd. Waarschijnlijk voel je emoties als woede, frustratie, zelfs verdriet en dat is oke. Het is echter belangrijk om die emotie op de juiste manier te kanaliseren. Dit kan door het bellen van een trainingsmaatje om op een manier wat stoom af te blazen en eventueel vooruit te kijken naar een toekomstig sportevenement.

Vooruitkijken
Nadat je je emoties hebt verwerkt, moet je ze nu gaan parkeren en vooruitkijken. Ja, het was misschien je hoofddoel en je hebt misschien al veel tijd en energie geïnvesteerd, maar blijven hangen bij wat verloren is, zal alleen maar je vooruitgang belemmeren. Als je het geluk hebt om gezond te zijn en te kunnen trainen, kun je je focus verleggen naar het klaarmaken om te racen voor een toekomstig sportevenement.

Neem je tijd
Hoewel het misschien verleidelijk is om je doel gewoon een jaar op te schuiven, wil dit niet zeggen dat dit altijd de beste oplossing is. Geef jezelf de tijd en zorg dat je goed voorbereid aan de start van het sportevenement staat. Dit kun je altijd voorleggen bij je coach of trainingsgroep, die je hierin goed kunnen adviseren en kijken wat haalbaar is. Het snel kiezen voor een alternatief zonder je opties volledig te bekijken kan later spijt opleveren, iets wat je absoluut niet wil! Neem de tijd en vind de juiste optie voor jou.

Kijk wat wel haalbaar is
Nu het hoofddoel waarschijnlijk ver weg is, kijk naar het creëren van een mini-doel voor dit seizoen. Dit kunnen alle sportevenementen zijn waar jouw interesse ligt. Je kunt ook de focus verleggen naar het aanpakken van zwakke punten, zodat je nog beter voorbereid bent voor het uiteindelijke hoofddoel. Zie deze periode als een brug tussen dit moment en het opnieuw starten van je hoofddoel.

Ook dit zal voorbijgaan
Hoewel het misschien moeilijk te zien is, zal ook dit voorbijgaan. Wedstrijden komen jaarlijks terug, dus je zal je uiteindelijke hoofddoel gaan behalen. Als sporter heb je discipline en vastberadenheid getoond om fitheid en persoonlijke doelen te bereiken. Verlies nu niet het vertrouwen (in jezelf). Maak (samen met je coach) een nieuw schema ter voorbereiding op dat ultieme hoofddoel.

Reset
Neem de tijd om te resetten. Vaak ben je nooit 100% tevreden met je voorbereiding (we denken altijd dat we meer hadden kunnen doen), maar er zijn grotere lessen die we kunnen leren zonder enkele pijnlijke racemomenten. Het is namelijk ook goed om eens op de pauzeknop te drukken in het leven, te evalueren/reflecteren en vervolgens proberen dingen in ons voordeel aan te passen. Kijk vooruit, niet achteruit!

kOM EENS LANGS!

TE BEREIKEN OP:

Volg ons op Instagram

@PlayXperformancetraining