Basisprincipes van bio-energetica en spierstofwisseling

In de vorige blog hadden we het over zone 2 training. De boodschap van die blog is dat het superbelangrijk is om zone 2 training toe te voegen in je trainingsschema (als je dat niet al hebt). In deze blog gaan we daar wat dieper op in.

De prestaties van elke sporter hangen sterk af van het vermogen om chemische energie om te zetten in mechanische energie. Voor spiercontractie moet de skeletspier adenosinetrifosfaat (ATP) synthetiseren. ATP is een nucleotide die verantwoordelijk is voor energieprocessen in menselijke cellen.

Tijdens lichamelijke activiteit moet ATP constant worden gesynthetiseerd!

ATP-productie wordt bereikt door twee essentiële mechanismen – anaerobe en aerobe stofwisseling! Daarover hebben we het eerder al eens gehad. Dat lees je hier. Vetten en koolhydraten zijn de twee soorten brandstof die worden gebruikt voor de energiestofwisseling, waarbij ook eiwit een bepaalde bijdrage levert aan de energielevering, maar in mindere maten. Opslagvetten worden voornamelijk aangetroffen in vetweefsel, maar ook in kleine hoeveelheden in skeletspieren.

CHO wordt opgeslagen in de vorm van glycogeen in de skeletspieren (ongeveer 80%) en in de lever (ongeveer 15%). De trainingsintensiteit, de metabolische en fysiologische stress op het systeem, en het patroon van spiervezelrekrutering bepalen uiteindelijk het geactiveerde energiesysteem en daarmee ook het primaire substraatmetabolisme dat correleert met verschillende trainingszones.

Maar hoe bepaalt het lichaam welk metabolisme wordt gebruikt?
De meeste trainingsintensiteiten produceren ATP via aërobe stofwisseling. Afhankelijk van het fitnessniveau van een persoon wordt bij 55-75% van de maximale VO2-intensiteit ATP-synthese (dus energiemetabolisme) gegenereerd door de verbranding van vetten. Ook wordt een aanzienlijk deel geleverd door het verbruik van koolhydraten, hoewel koolhydraten bij lage en middelmatige trainingsintensiteit in veel kleinere hoeveelheden worden gebruikt. Bij hogere trainingsintensiteiten, bij meer dan 75% van de maximale VO2, moet de ATP-productie sneller verlopen om aan de behoefte te voldoen.

Vetoxidatie kan ATP niet snel genoeg synthetiseren en daarom neemt het gebruik van CHO toe en wordt het dedominante factor van het energiemetabolisme, omdat de snelheid van energie synthese uit CHO aanzienlijk sneller is dan de energieproductie uit opgeslagen vetten. CHO wordt het belangrijkste energieleverancier dat door de skeletspieren wordt gebruikt bij trainingsintensiteiten tot 100% van de VO2max. Boven deze intensiteit kan ATP niet worden geproduceerd, daarom moet ATP worden gegenereerd door het anaerobe mechanisme.

Als je op lage intensiteit traint, gebruikt je lichaam voornamelijk vetten als brandstof voor ATP-synthese. Als je echter het tempo of de intensiteit van de training verhoogt, neemt de behoefte aan verbruikte koolhydraten toe.

In simpele woorden uitgelegd:
Het lichaam van een sporter heeft energie nodig om te kunnen presteren. Deze energie wordt gemaakt door een stof genaamd adenosinetrifosfaat (ATP). ATP wordt vaak gezien als de ‘munt’ van onze cellen, omdat het de energie levert die nodig is voor verschillende processen in ons lichaam, waaronder spiercontractie tijdens het sporten.

Tijdens het sporten moet het lichaam constant ATP maken!

Er zijn twee belangrijke manieren waarop ons lichaam ATP produceert: via anaerobe en aerobe stofwisseling.

Ons lichaam gebruikt voornamelijk vetten en koolhydraten als brandstof voor de energieproductie, samen met een kleine bijdrage van eiwitten. Vetten worden opgeslagen in vetweefsel en in kleine hoeveelheden in spieren. Koolhydraten worden opgeslagen als glycogeen in spieren en de lever.

Welk soort stofwisseling ons lichaam gebruikt, hangt af van de intensiteit van de training. Bij lage tot gematigde intensiteit gebruikt het lichaam voornamelijk vetten als brandstof. Maar bij hogere intensiteit, zoals bij intensieve training, heeft het lichaam sneller energie nodig. Dan schakelt het lichaam over op het verbranden van koolhydraten, omdat dit sneller energie kan leveren dan vetten.

Dus, als je langzaam traint, gebruikt je lichaam voornamelijk vetten voor energie. Maar als je de intensiteit verhoogt, heeft je lichaam meer koolhydraten nodig.

kOM EENS LANGS!

TE BEREIKEN OP:

Volg ons op Instagram

@PlayXperformancetraining