Het Performance Project – Van screenshots, notities en pinterestborden tot principeplan

..zomer 2023

Na die eerste euforie op locatie – het gevoel van dit zou het zomaar kunnen zijn! – stonden ineens alle lichten op groen. Nou ja, oranje misschien. Want zodra het enthousiasme een beetje was gezakt, kwam de onvermijdelijke vraag: waar begin je in hemelsnaam aan zo’n megaproject?

We kwamen al snel tot de conclusie dat er drie sporen tegelijk moesten gaan lopen.

  1. Ons plan en het concept uitwerken

  2. De locatie en wat daar technisch en ruimtelijk mogelijk is

  3. De gemeente en alles wat daar bestuurlijk bij komt kijken

In deze blog duiken we in het eerste spoor: het begin van ons plan.

Alles op een hoop – van losse flodders naar richting in de vorm van een businessplan

Nu we eindelijk een concrete plek hadden, konden we ons idee écht gaan uitwerken. Klinkt logisch, maar de werkelijkheid was eerst vooral: zoeken.
Screenshots, losse documenten, oude spraakmemo’s, notities op telefoons, verstopte Pinterestborden… Alles moest op tafel. Achteraf gezien hadden we dat door de jaren heen wellicht beter moeten ordenen maar ja hé. We hadden jaren geleden wel een brandbook gemaakt, maar eerlijk is eerlijk: dat was inmiddels een beetje achterhaald. Gelukkig hadden we vanaf dag één een document waarin onze missie, visie en strategie stonden. En het mooie? Die basis klopte nog steeds verrassend goed. Dus dat document werd dan ook onze basis.

We gingen alles ordenen. Alles wat nog klopte, mocht blijven. Wat niet meer relevant was, ging eruit. We vulden aan waar nodig en gingen weer fris naar het geheel kijken. Toen we eenmaal overzicht hadden, zijn we met onze accountant om tafel gegaan en hebben we globaal ons plan verteld. Die hielp ons enorm door structuur aan te brengen: jullie moeten een businessplan maken.

Tja, daar komt die bedrijfskundige opleiding dan tóch van pas. We kregen duidelijke handvatten over wat er in moest: een conceptueel verhaal én een financieel plan. Dat hoe en wat bewaren we voor de volgende blog (want daar is genoeg over te vertellen), maar het gaf ons in elk geval richting.

We gingen een planning maken en samen in gesprek over hoe het eruit moest zien, wat we wilden, wat niet. En stukje bij beetje ontstond er iets wat steeds meer op een écht plan begon te lijken.

Wat willen we precies maken?

Die plek was fantastisch, maar wat wilden we daar dan precies bouwen? De losse elementen hadden we al wel in ons hoofd, maar het moest ineens een geheel gaan worden. Dat was de volgende grote vraag. We wisten dat VV Reuver bereid was een stuk grond beschikbaar te stellen. De gemeente was positief en zou intern het gesprek aangaan. Maar ja, dan moet je wel kunnen laten zien wat je wilt gaan bouwen natuurlijk.

We zijn met onze architect om tafel gegaan en vertelden hem alles wat we in ons hoofd hadden. Hij maakte een eerste concept: een zogenaamde volumestudie. Die gaf in grote lijnen weer hoe het eruit zou kúnnen zien. Benieuwd naar die eerste schets? Die zie je hier:

Toen we dat voor ons zagen – eindelijk iets tastbaars – vielen er een hoop kwartjes. Want het beeld in je hoofd vertalen naar iets concreets is echt een van de moeilijkste dingen in zo’n proces. Maar zodra dat eerste plaatje er ligt, wordt verder denken ineens een stuk makkelijker.

En dan… de gemeente

Tja, en dan heb je natuurlijk nog de gemeente. Je kent de verhalen vast wel: dat het bij ‘standaard’ projecten al lastig kan zijn om er doorheen te komen. Laat staan als je met iets komt dat nog nergens in Nederland bestaat.

Een individuele ambtenaar kan het wel willen, maar dan heb je het college nog. Voor ons werd ook wel gelijk duidelijk dat het hele proces dat dit plan omvatte ook voor hen nieuw was. Geen handboek, geen standaardprocedure. En die volgen ze natuurlijk nogal graag binnen de gemeente. Wat dat betreft zaten we dus ook in hetzelfde schuitje.

Logischerwijs was stap één dat er gekeken moest worden of dit überhaupt wel mocht. Zowel qua bestemming, als qua plan. Daarom hebben we een principeverzoek ingediend.  Een document waarin je als initiatiefnemer uitlegt wat je idee is, waarom je denkt dat het werkt, en wat je ongeveer wilt bouwen. Wij leverde die in eind oktober 2023.

Dat verzoek vulden we in op basis van alles wat we inmiddels hadden verzameld: het plan, de context, de eerste beelden van de architect. Het was spannend – want als het college hier niet enthousiast op zou reageren, dan zou het zomaar al vroeg kunnen ophouden. 

Wordt vervolgd…

De volgende blog gaat over het businessplan: hoe we dat stap voor stap hebben opgebouwd, welke keuzes we hebben moeten maken en hoe we het financieel onderbouwd hebben. Later volgt de vormgeving van het geheel en gesprek / procedures met de gemeente, de hobbels en kansen onderweg, en de échte reality check die bij zo’n ambitieus project hoort.

kOM EENS LANGS!

TE BEREIKEN OP:

Volg ons op Instagram

@PlayXperformancetraining