Steeds minder kinderen die buiten spelen… onderzoek door Jantje Beton

In een tijdperk waarin technologie en schermen steeds belangrijker worden in het leven van kinderen, wordt het belang van het buitenspelen steeds meer onderschat. Vandaag zijn de resultaten gepubliceerd van een onderzoek, uitgevoerd door Kantar public in opdracht van Jantje Beton. Ditzelfde onderzoek heeft ook in 2018 en 2013 plaatsgevonden. Gezien de vergelijking van de resultaten zijn deze, op z’n zachts gezegd, schrikbarend te noemen..

Het onderzoek keek o.a. naar de trends van nu in vergelijking tot 2022, 2018 en 2013.

De resultaten
De resultaten van het onderzoek werden vanmiddag gepubliceerd.

Het aantal kinderen in Nederland die dagelijks buitenspelen is in korte tijd gehalveerd. Kinderen spelen gemiddeld 2.5 uur per week minder buiten. In 2022 was er al een negatieve trend gaande ten opzichte van de onderzoeken in 2018 en 2013. Maar waar het in 2022 nog om 325.000 kinderen ging die elke dag buitenspelen, zijn dat er nu nog maar een kleine 170.000.

Steeds meer moeten, steeds minder spelen: de gezondheid van kinderen onder druk

De fysieke- en mentale gezondheid van kinderen staat echt enorm onder druk. We zien grote achterstanden in motorische ontwikkeling, slechtere slaapgewoonten, achteruitgang van de coördinatie en ontwikkeling van de hersenen, overgewicht, toename van angst, toename van automutilatie etc. etc.

Waarom buitenspelen zo belangrijk is
De natuur is een speeltuin van onschatbare waarde voor kinderen van alle leeftijden. De voordelen van het buitenspelen gaan zo veel verder dan enkel en alleen het vermaak. Buitenspelen zorgt voor regelmatige lichaamsbeweging op een natuurlijke manier. Het vermindert stress, angst en depressie (op latere leeftijd) en verhoogt concentratie en creativiteit. En ook de sociale en emotionele ontwikkeling van kinderen gaat hierdoor sterk achteruit. De sociale vaardigheden die een kind opdoet van simpel en alleen het buitenspelen zijn van onschatbare waarde voor in hun latere leven.

Vanuit PlayX Performance Training sluiten we ons dan ook helemaal aan bij de conclusie van Jantje Beton. Als samenleving moeten we streven naar het creëren van veilige en toegankelijke plekken waar kinderen kunnen spelen, leren, verkennen en groeien.

De rekening komt pas later
De trends op het gebied van buitenspelen zijn werkelijk zorgwekkend. Het probleem zit hem echter in het feit dat er nu nog geen probleem is. Maar het stilzitten van nu kan in de toekomst zorgen voor het metabole syndroom (vertraagde stofwisseling), hart- en vaatziekte, diabetes type 2 etc. etc. Voordat je dit merkt ben je jaren verder, maar die rekening die komt later..

Jantje Beton is hét goede doel dat zich sinds 1968 samen met kinderen en jongeren inzet voor meer en uitdagender speelruimte en meer speelkansen. Jaarlijks doen ruim 350.000 kinderen mee aan de activiteiten en projecten van Jantje Beton. Kinderen en jongeren in kwetsbare (speel)posities krijgen hierbij extra aandacht. Wij willen bereiken dat álle kinderen en jongeren in Nederland dagelijks kunnen spelen en bewegen. Kinderen moeten steeds meer en spelen steeds minder, terwijl spelen het belangrijkste én het leukste onderdeel is van een gezond leven. Daarom zegt Jantje Beton … STOP NOOIT MET SPELEN!

kOM EENS LANGS!

TE BEREIKEN OP:

Volg ons op Instagram

@PlayXperformancetraining