Afvallen door meer te gaan eten.. huh?

Wanneer we (en dit geldt zeker voor vrouwen) willen gaan afvallen, denken we vaak dat we minder moeten gaan eten. We gaan crashdiëten voor onze vakanties en denken dat sapkuren de oplossing zijn. If only i knew before.. wat heb ik dat vaak gedaan. En uiteindelijk met, je raadt het vast al, geen resultaat. Ofja als resultaat betekent: weinig energie, teleurstelling in mezelf wantja weer gefaald en misschien 1 of 2 kilo minder voor 2 dagen (VOCHT!) dan was ik wel succesvol. Op gegeven moment ben ik het anders gaan doen. Ik ben me erin gaan verdiepen en al snel vielen de puzzelstukjes op z’n plek. In ons werk zien we dit ook vaak. We krijgen hier regelmatig vragen over of we constateren het zelf bij mensen. Interessant onderwerp dus voor een nieuw artikel. Dus benieuwd hoe jij aan je doelen kunt gaan werken (zoals bijvoorbeeld afvallen) door juist MEER te gaan eten? Hier komt het:

Vetverbranding duurt (vervelend genoeg) gewoon even

Allereerst is het belangrijk om te onthouden dat je lichaam tijd nodig heeft om te wennen aan nieuwe patronen. Het lichaam moet zichzelf een nieuw proces als het ware aanleren voordat het overgaat op de gewenste vetverbranding. Zeker als je bijvoorbeeld helemaal niet gewend bent aan sporten. Er zijn diverse factoren die hier vervolgens ook weer een invloed op hebben. Denk aan: trainingsintensiteit, manier van eten, verdere levensstijl, mentale stress etc. Personen die bijvoorbeeld meer overgewicht hebben, vallen in het begin wel veel af, maar dit is voornamelijk vocht. Daardoor zie je bij personen die minder veel tot geen overgewicht hebben dat het langer duurt voordat het harde werk zich terugbetaald in het cijfer op de weegschaal. Wat in de tussentijd wel veranderd is de verdeling vetmassa en spiermassa. Dat is voor ons, in een beginstadium, de belangrijkste indicator voor gezonde verbetering. Daarbij moet je ook onthouden dat aankomen in het begin ook heel normaal is. Je lichaam is nog aan het wennen aan de nieuwe processen, maar daarentegen train je wel je spieren. En die wegen nu eenmaal meer dan vet. Het proces van hypertrofie (spiergroei) gaat dus ook sneller dan het proces van vetverbranding. Maar.. vergeet daarbij niet dat juist die spieren je uiteindelijk gaan helpen met het afvallen. 

Het algemene beeld

Over het algemeen krijgen wij mensen structureel te weinig energie (kcal) binnen. Zeker op trainingsdagen. Dit geldt vooral voor vrouwen en het is daarmee ook de reden waarmee ze zichzelf als het ware in de weg zitten om daadwerkelijk af te vallen. De stelregel ‘als je meer energie verbruikt dan die je binnenkrijgt, is een gegeven. Maar dit moet wel in de juiste context geplaatst worden. Het aller belangrijkste is dat je je lichaam gaat voeden voor het werk dat het gaat / moet verrichten.

Risico’s van te weinig eten

  • Je spieren gaan eiwitten afbreken waardoor je je vermoeid gaat voelen en uiteindelijk ga je het proces van spiergroei hiermee tegen. Dus eigenlijk sport je dan zogezegd ‘voor niets’;
  • Je lichaam is niet goed in staat om afvalstoffen te verlaten (slechte sloelgang en minder vaak naar de wc);
  • Metabolisme raakt in de war. Voorbeeld: bij heel veel mensen zien we dat ze vooral door de week veel te weinig eten en in het weekend wordt dit gecompenseerd middels alcohol, hapjes, suikerhoudende drankjes, uiteten etc. Je stofwisseling snapt er dan helemaal niets meer van waardoor je alle ‘slechte voedingsstoffen’ veel makkelijker vasthoudt. Wanneer je door de week wel voldoende eet, is de zogezegde klap in het weekend, veel minder erg. Want je stofwisseling is goed, dus je lichaam stoot de slechte stoffen vanzelf, makkelijker en sneller af.
  • Vertraagde stofwisseling is het gevolg van bovengenoemde.
  • Door te weinig te eten heb je waarschijnlijk ook een groot tekort aan vitaminen en mineralen, wat ook weer grote impact heeft op je presteren.

Je moet onthouden dat je lichaam alleen al 1000 – 1200 kcal moet verbruiken om je organen te laten werken. Zelfs als je de hele dag stil zit. Als ik naar jouw voedingsschema’s kijk blijft er dan weinig energie over voor beweging, laat staan voor trainingen. Het is ontzettend knap hoe structureel je komt sporten, maar je moet het jezelf en je lichaam om gunnen om hier het optimale uit te kunnen halen. Dat kun je in dit geval doen met voeding.

Een aantal tips:

Herken jij je in het bovenstaande dan is het zaak om hiermee aan de slag te gaan. Een paar tips vanuit ons:

  • Bepaal hoeveel calorieën jij ongeveer nodig hebt en probeer dit ook echt binnen te krijgen uit GEZONDE voeding. 
  • Waarschijnlijk is jouw stofwisseling is de war. Het is belangrijk dat deze balans gaat vinden zodat je lichaam optimaal kan gaan presteren in al haar processen (vetverbranding, spiertoename etc.). Drink dagelijks echt minimaal 2 liter water, begin de dag en eindig de dag al met beide 500ml, dan heb je die al gehad. Activeer je lichaam daarnaast door de dag heen ook door te licht intensief te gaan bewegen. Wandelen, fietsen, staan, dit draagt allemaal enorm bij aan het herstellen en vooral VERsneller van je stofwisseling.
  • Op dagen dat je sport moet je ook meer eten. Dit heeft je lichaam nodig om te herstellen. Probeer je extra voeding voornamelijk uit eiwitten te halen aangezien deze spierherstel bevorderen.

 

Wil jij hier meer over weten of heb je nog vragen aangaande dit artikel. Let us know en neem gerust vrijblijvend contact met ons op!

Meer lezen??

PlayX advent kalender

Advent kalender PlayX

Morgen is het alweer december. Wat is het jaar voorbijgevlogen hé. De december maand is ondanks de slechte weersvoorspellingen toch een van onze favoriete maanden.

Lees verder »