Praten over poep is niet raar maar gezond

Op de een of andere manier zit er nog altijd een taboe op het onderwerp poep en plas. We vinden het zelfs ongepast of ongemakkelijk om het erover te hebben. En je kent vast wel het moment wanneer je eigenlijk een scheet moet laten, maar die toch maar inhoudt omdat je je daar ongemakkelijk bij voelt. We kiezen dus liever voor sociaal comfort MET buikpijn dan voor onze gezondheid. Ook vertellen we iedereen maar al te graag over welke voedingssupplementen we allemaal gebruiken die ons, zogezegd ‘gezond’ maken. Maar praten over een onderwerp dat daadwerkelijk iets vertelt over je huidige gezondheid.. dat vermijden we liever.

Het is juist goed wat vaker achterom te kijken

Poep is onderdeel van onze stoelgang/spijsvertering. Het vertelt je enorm veel over je huidige gezondheid en is vaak een reflectie van hoe je je van binnen voelt. Wil je daar meer over weten, lees dan deze blog over het darmmicrobioom. Wij zien het als een gezondheidstest die je regelmatig uitvoert – en het mooiste: ook nog eens gratis. Praten over poep is geen onderwerp om je voor te schamen en ook is het niet vies. We doen het tenslotte allemaal. Daarbij kan het van groot belang zijn in het vroegtijdig herkennen van ziektes.

Leren kennen van je drol

Meer dan 80% van de volwassen bevolking heeft regelmatig last van een opgeblazen gevoel, diarree, verstopping, winderigheid etc. Dit lijken misschien oppervlakkige klachten, maar wanneer deze regelmatig terugkomen hebben ze wel degelijke grote effecten op je gezondheidsrisico’s. Des te meer reden om hierbij stil te staan, je poep (frequentie) te checken en je drol als het ware te leren kennen. Want wanneer jij weet hoe een goede drol eruitziet, kun je veranderingen in je stoelgang ook makkelijker herkennen en kun je tijdig aan de bel trekken. Hoe je dat doet?

  • Sta even bewust stil bij wat er in je darmen gebeurt voor, tijdens en net na je toiletbezoek. Heb je vaker last van een opgeblazen gevoel is het echt aan te raden eens na te gaan of dit bijvoorbeeld door bepaalde voeding wordt veroorzaakt. Het is belangrijk om dit serieus te nemen. Steeds meer mensen hebben last van het prikkelbare darm syndroom of zijn gevoelig voor gluten of lactose.
  • Les op de vorm en kleur. In principe is een gezonde poep bruin en wat zachter qua structuur. Door je voedingskeuzes kan deze kleur iets veranderen. Dat is normaal. Wanneer je echter gedurende langere tijd (+ 3 dagen) afwijkende poep hebt, raden we aan contact op te nemen met je huisarts.
  • De frequentie van poepen ligt ergens tussen de drie keer per week en 3 keer per dag. Je zal merken dat wanneer je eet volgens je circadiaanse ritme (3 grotere, vaste maaltijden per dag) je frequenter en ‘beter’ poept. Dit is namelijk een bewezen strategie voor een gezonde spijsvertering.

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Je kan een voedingsschema maken op basis van de, voor jou perfecte, caloriebehoefte en ook nog eens een on point macroverdeling, maar wanneer je niet weet waar jouw lichaam goed op reageert is dat werk helaas (grotendeels) zinloos.

Bijvoorbeeld: je eet iedere dag 2 flinke bakken franse magere kwark want hiermee haal je je kcal behoefte en je eiwitinname, maar je hebt sensitiviteit voor lactose, beperkt het je spijsvertering, stoelgang en metabolisme. En die heb je allemaal heel hard nodig, ongeacht of je nu wilt afvallen, onderhouden of sterker wilt worden.

De basis van onze gezondheid is leidend. Het perfectioneren van onze schema’s komt daarna.

 

kOM EENS LANGS!

TE BEREIKEN OP:

Volg ons op Instagram

@PlayXperformancetraining