Circadiaans Ritme – de klok die bepaalt hoe snel jij jouw doelen behaalt

In ons artikel over slaap gingen we al kort in op hete circadiaans ritme, ofwel onze 24 uurs klok. Dit is een van de drijvende factoren van slaap en is tevens de basis van onze voeding en trainingsmomenten. Het speelt dus een belangrijke rol in alle facetten van een gezond leven.

Het is onze (biologische) 24 uurs klok. Zonder dit ritme kunnen we niet leven aangezien het dus de basis is van allerlei soorten lichaamsprocessen zoals:

  • Coördinatie en reactievermogen;
  • Het regelen van onze lichaamstemperatuur;
  • Hartslag;
  • Bloeddruk;
  • Melatonine productie (slaaphormoon).

Wanneer je een gezond circadiaans ritme hebt voel je je energiek, fit en zal je zowel in de dagelijkse prestaties als in je sportprestaties beter uit de verf komen. Het stellen van de vraag wanneer.. is een belangrijke binnen het vaststellen van het circadiaans ritme dat bij jou, jouw doelen en levensstijl past. Wanneer moet ik trainen? Wanneer moet ik rusten? Wanneer moet ik slapen en wanneer moet ik eten.

Het op- en ondergaan van de zon

Ons leven en de maatschappij om ons heen veranderd continu. Van ons circadiaanse ritme wordt dus nogal wat verwacht. Waarbij het vroeger eigenlijk iedere dag wel gelijk was hebben we hedendaags alleen nog maar het op- en ondergaan van de zon als enige natuurlijke trigger voor ons ritme. Het licht en donker worden zit diepgeworteld in ons brein. De SCN, welke achter je oren in je brein zit, neemt licht op en transporteert deze informatie vervolgens naar de achterkant van je brein voor interpretatie.

Wanneer de zon ondergaat zorgt de SCN voor de afstoot van melatonine waardoor ons brein het signaal geeft om te gaan slapen. Gedurende de nacht zwakt de melatonineproductie af en zodra de eerste lichtstralen zich laten zien, stopt de productie van melatonine. Daglicht triggert vervolgens weer je 24 uurs klok. Tijd om op te staan.

Ook je lichaamstemperatuur is een belangrijke indicator voor je ritme. Ook deze wordt gecoördineerd door de SCN en fluctueert de hele dag. In de avond is je tem- peratuur lager. Deze veranderingen in lichaamstemperatuur lopen gelijk met de veranderingen van donker naar licht. Zelfs als je een nacht doorhaalt.

Andere belangrijke indicatoren voor je circadiaanse ritme:

  • Eerste maaltijd van de dag;
  • Bewegingsmomtenten;
  • Inname van cafeïne

In tegenstelling tot lichaamstemperatuur en het op en ondergaan van de zon kun- nen deze laatste variabelen gemanipuleerd worden. Je kunt ze zorgvuldig timen zodat je jouw circadiaanse ritme gezond kunt houden en kan ondersteunen. Hierbij is het enorm belangrijk om te kijken naar je persoon en wat bij jou, jouw doelen en levensstijl past.

Circadiaans ritme met betrekking tot sportprestaties

Je 24 uurs klok speelt een grote rol in je dagelijkse en sportprestaties en de tijd van de dag heeft een grote invloed op de succesbeleving. In het begin van de middag is de natuurlijke piek van ons circadiaanse ritme. Voor het vaststellen van een gezond circadiaans ritme dat bij je past is het belangrijk om naar je chronotype te kijken. Ben je een ochtend persoon, avond persoon of zit je ertussenin. Vanuit hier ga je verder.

Wil je meer weten over het Circadiaanse Ritme en hoe jij dit kunt inzetten om meer te halen uit je sportprestaties? Neem dan contact met ons op of bekijk ons transformatieprogramma. 

kOM EENS LANGS!

TE BEREIKEN OP:

Volg ons op Instagram

@PlayXperformancetraining