Get to know your gut.. hoe belangrijk is onze darmflora

Het darmmicrobioom, ook wel bekend als de darmflora is de collectie van microbioten en genen in je darmen. Deze speelt een enorm belangrijke rol in de basis van je gezondheid en dus, in een verder stadium, op je (dagelijkse) prestaties. De belangrijkste functie van de darmflora:

  • Verzorgen van een goede stofwisseling;
  • Het afbreken van voedsel;
  • Het neutraliseren van drugs en kankerverwekkende stoffen;
  • Synthetiseren van vitaminen;
  • Korte keten vetzuren (butyraat) en galzuren (deze zijn belangrijk voor de vertering van je voeding en voor darmmobiliteit)

Your genes load the gun, your environment pulls the trigger

Een diversiteit in darmbacteriën is belangrijk voor een gezonde darm. Onze darmen vandaag de dag zijn echter veel te eenzijdig. Dit komt o.a. door onze sterk bewerkte diëten, het gebrek aan (dagelijkse) beweging, enorme hoge stresslevels door de druk van de maatschappij en de moderne samenleving.

Iedereen is anders

Een appel is gezond en een koekje ongezond. Toch? Dit is over het algemeen hoe wij naar voeding kijken en hoe het ons geleerd is. Een koekje heeft veel calorieën en vet en dat maakt het ongezond. Althans dat is hoe onze traditionele voedingsleer ernaar kijkt. Producten worden ingedeeld op basis van een Glycemic Index. Deze waarden representeren hoe snel een bepaald soort eten onze bloedstroom binnenkomt. Lage GI- waarden hebben een vele langzamere en duurzame afstoot van glucose. Producten met een hoge GI- waarde zouden daardoor ongezond zijn (koekje) en producten met een lage GI waarde zijn gezond (appel).

De laatste jaren en door veelvuldige studies naar de darmflora is deze visie iets veranderd. Waarom? Nou als volgt: als bovenstaande theorie klopt zou bij mensen tijdens onderzoek waarbij ze exact hetzelfde product eten, dezelfde verandering in de bloedsuikerspiegel waarneembaar moeten zijn. Dit is echter niet het geval. Jij en ik kunnen compleet verschillend reageren op het eten van exact dezelfde appel. Je darmflora leren kennen is daarom essentieel in het bepalen van bijvoorbeeld een goede voedingsstrategie die past bij jou!.

Wat is dan een gezonde darm

Zoals eerder al verteld bevat onze darmflora vandaag de dag veel te weinig diversiteit aan bacteriën. Onze voeding is tegenwoordig zo bewerkt en daarnaast zijn we absoluut niet bang voor het innemen van overmatige suikers en slikken bij iedere kleine kater antibiotica. Onze darmflora mist simpelweg de blootstelling aan grond, aarde en vuil. Ofwel: de natuur. Voordat je nu een hap uit de tuin neemt, lees even verder..

Wil je het maximale uit je prestaties halen, zal je eerst gezond moeten zijn (en niet alleen denken dat je dat bent). Veelvuldige constipaties, gasophopingen en een opgeblazen gevoel helpen niet echt in het maximaliseren van je prestaties. Sterker nog: het is hartstikke slecht voor je en reden om hier echt actiever mee bezig te gaan zijn.

Wil jij meer weten over je darmflora en ben je benieuwd hoe jij hier actief mee aan de slag kunt gaan, neem dan contact met ons op of bekijk het transformatieprogramma. De rol van de darmflora speelt binnen dit programma een belangrijke rol.

kOM EENS LANGS!

TE BEREIKEN OP:

Volg ons op Instagram

@PlayXperformancetraining