De functie van vezels en 3 redenen waarom je meer vezels moet eten

Ongeacht hoe jouw voedingsstrategie eruitziet, de kans is groot dat je meer vezels kan eten. Dit is waarom vezels cruciaal zijn voor een gezond en blij lichaam.

Over het algemeen weten mensen wel dat bruinbrood op zich meestal ‘gezonder’ is dan wit brood. Vaak wordt er ook gezegd dat er in het bruinere brood grove vezels zitten die goed zijn voor ons lichaam. Deze grove vezels zitten in volkorenbrood, fruit en groenten.

Vezels zijn gezond omdat:

Ze cruciaal zijn voor een gezonde darm;
je lichaam is de thuisbasis van miljoenen microscopische kleine levende organismen. Samen vormen deze bacteriën, schimmels, microben. Ook wel bekend als je microbioom. De meerderheid van deze micro-organismen bevindt zich in je darmen, waaronder 300 tot 1200 soorten bacteriën. Onderzoekers hebben onlangs ontdekt dat deze honderden lichaamsprocessen reguleren. Deze omvatten niet alleen voor de hand liggende functies zoals spijsvertering en energiemetabolisme, maar ook slaap, hormoonregulatie en misschien zelfs geestelijke gezondheid.Een review gepubliceerd in Nutrients concludeerde dat vier van de vijf belangrijke studies die werden geëvalueerd, een verband vonden tussen het verhogen van de inname van voedingsvezels en een grotere diversiteit aan microbiota. Ze suggereerden dat dit je metabolische regulatie zou kunnen verbeteren en, volgens ander onderzoek, de efficiëntie zou kunnen verbeteren waarmee je lichaam energie verzamelt, beschermt tegen ziekteverwekkers en de gastheerimmuniteit reguleert.

Vezels helpen de bloedsuikerspiegel stabiel te houden;
Nog een reden om meer vezels te eten, is de impact ervan op de glucosestofwisseling. Een review gepubliceerd in het European Journal of Clinical Nutrition evalueerde 34 eerdere studies die de effecten van vezels uit haver en gerst hadden onderzocht. Het concludeerde dat de glycemische respons van de deelnemers lager was na het eten van een van beide granen dan die in de controlegroep, wat suggereert dat vezels helpen om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden, zelfs na het eten van een koolhydraatrijke maaltijd of snack.

Vezels kunnen ook chronische aandoeningen die verband houden met glucosemetabolisme voorkomen. Een studie gepubliceerd in The Journal of Nutrition merkte op dat een hoge inname van voedingsvezels het risico op het ontwikkelen van type 2-diabetes met 20 tot 30 procent kan verminderen.

Vezels verbeteren de cardiovasculaire gezondheid;
Andere onderzoeken hebben een verband gevonden tussen vezelinname en een verminderde incidentie van hart- en vaatziekten. Een team van de Universiteit van Warwick in Engeland schreef dat “er een significant gunstig effect is van een verhoogde vezelinname op totale cholesterolwaarden”, en andere onderzoeken hebben aangetoond dat het eten van meer oplosbare vezels uit bronnen zoals zwarte bonen, spruitjes en zoete aardappelen de hoeveelheid LDL-cholesterol kan verminderen die in je bloedbaan circuleert.

Een meta-analyse uitgevoerd door een duo van Nederlandse wetenschappers concludeerde dat het eten van meer vezels de bloeddruk verlaagt en kan helpen bij het voorkomen van de ontwikkeling van chronische hypertensie. Een paper gepubliceerd in The BMJ meldde dat “totale voedingsvezelinname omgekeerd geassocieerd was met het risico op hart- en vaatziekten en coronaire hartziekten.”

Voldoende vezels eten klinkt als gebruik van je logische verstand, maar slechts +/- 6% van de europese bevolking krijgt voldoende vezels binnen. Het goede nieuws is dat als je op zoek bent naar een eenvoudige manier om je immuniteit te versterken, je cardiovasculaire systeem te beschermen en je darmgezondheid te verbeteren, het eten van meer vezelrijke voedingsmiddelen een gemakkelijke overwinning is. Waar moet je beginnen? Simpel: eet veel meer groente. Daarna kun je verder met de rest.

kOM EENS LANGS!

TE BEREIKEN OP:

Volg ons op Instagram

@PlayXperformancetraining