Is het verbeteren van je slaap ook onderdeel van jouw goede voornemens?

In deze blog hebben we al vanalles uitgelegd over het fenomeen slaap. Waarom het, naast het ‘slaap is lekker aspect’ belangrijk is voor je prestatie en ontwikkeling, welke factoren je duur en kwaliteit van slaap beperken of juist bevorderen en hoe onze slaap is opgebouwd. Heb je dat artikel nog niet gelezen, raden we die zeker aan. (Technische) kennis over het begrip slaap stelt je namelijk in staat om beter inzicht te krijgen in je eigen slaapgewoonten en maakt dat je makkelijker dingen kunt veranderen.

Slaap in relatie tot goede voornemens

Het is inmiddels net 2023 en de voornemens vliegen je waarschijnlijk alweer om de nek. Meestal gaan die tot het extreme. Van weken niks doen (in de decembermaand) willen we ineens weer 4 keer gaan sporten, gezond gaan eten (wat is dat eigenlijk?), stoppen met roken en/of alcohol en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Je hoeft ten 1e geen geleerde te zijn om te snappen dat dat niet vol te houden is en ten 2e zijn ‘meer gaan sporten’, ‘gezonder gaan eten’ geen doelen op zich. Maar middelen om een doel te bereiken. Meestal is het doel namelijk gezonder worden, fitter worden, gelukkiger zijn, beter in je vel zitten and so on.

Een middel wat we hierin vaak vergeten is onze slaap. We kunnen het echt niet vaak genoeg zeggen, je kunt 500 gram aan groente per dag eten en je kapot trainen in de sportschool, dat maakt je geen gezond persoon. Zeker niet wanneer je slaap niet optimaal is. Zo’n simpele aanpassing, maar toch zo moeilijk voor ons mensen om in te zien of door te voeren in ons eigen leven.

Chronisch slaaptekort komt eerder voor dan je denkt

Zoals we in onze eerdere blog al vertelde kan slechte nachtrust je prestatie en je dagelijkse ‘goed voelen’ enorm beperken. We hebben het dan niet over een nachtje of kortere periode, desondanks dat één nacht slechte slaap je prestaties al beïnvloed. Dat valt namelijk nog wel te overzien. Zolang je je er in ieder geval bewust van bent en hier vervolgens ook weer naar handelt.

Een chronisch slaaptekort komt bij schrikbarend veel mensen (volwassen en kinderen) voor. Het hoeft niet te betekenen dat je voor hele lange periodes iedere nacht ligt te woelen. We spreken al van een chronisch slaaptekort als je voor een periode langer dan een paar weken, structureel minder dan 7-8 uur slaapt en je regelmatig moe en niet gefocust wakker wordt.

Volg deze 5 simpele tips voor het verbeteren van je slaaproutine.

  • Structuur in je bedtijden. Probeer op vaste momenten naar bed te gaan en ook weer op te staan.
  • Begin en eindig je dag buiten. En ben daarnaast sowieso zoveel mogelijk buiten. Wij voeren niet voor niets onze diensten zoveel mogelijk in de buitenlucht. Moeder natuur biedt ons namelijk veel (gezondheids-)voordelen. Gebruik dat. Ze zijn namelijk ook nog eens gratis. 
  • Gezonde en diverse voeding en hydratie voor (het schoonspoelen van) onze darmen.
  • Implementeer een ochtend- en avondroutine waar technologie geen onderdeel van is. Breng jezelf tot rust, reflecteer op de dag, mediteer, lees een boek, poets je tanden en maak jezelf rustig klaar voor bed of voor de dag.
  • Gooi de smartwatch uit de kamer. Technologie zorgt namelijk voor straling die je tijdens je slaap liever niet wilt. Daarbij hoef je het voor het monitoren van je slaap ook niet te doen, de gegevens van de smartwatch m.b.t. slaap zijn namelijk niet betrouwbaar.

 


 

Slaap is een essentieel onderdeel van de basis van onze gezondheid. In ons Daily Performance Programma gaan we hier uitgebreid op in. Is slaap voor jou een probleem of zou je daar meer over willen weten, neem dan gerust, vrijblijvend contact met ons op. 

 

kOM EENS LANGS!

TE BEREIKEN OP:

Volg ons op Instagram

@PlayXperformancetraining