Hoe haal je effectief je energie uit de belangrijkste energiebron, namelijk de zon

Met de start van de lente en de (hopelijk) betere weerperiodes, vertellen we je graag wat meer over wat die zon en vitamine D nou eigenlijk precies voor je doet, hoe je er je voordeel uit kunt halen en wat factoren zoals zonnebrand en zonnebrillen precies voor werking hebben.

Het begin van de dag.

Voordat we ingaan op de zon, willen we het eerst even hebben over de start van de dag. Wat is het eerste licht dat jij ziet? Het licht van buiten of dat van een scherm? Helemaal niet gek als jouw antwoord dat laatste is. Dat heeft de maatschappij namelijk zo gemaakt, je wilt je agenda of berichten checken of even scrollen door social media als een lekker begin van de dag. Jammer genoeg is dit voor je gezondheid minder ‘lekker’. Wanneer je in contact komt met daglicht, wordt er een seintje gegeven aan je brein (hypothalamus). Dit deel zorgt ervoor dat de serotonine (gelukshormoon dat je aanmaakt door te bewegen of door daglicht) in de avond wordt omgezet tot melatonine (slaaphormoon), zodat je lekker in slaap kunt vallen en ook een goede nachtrust hebt.

Wanneer je net wakker wordt, wil je geen melatonine meer. Deze moet dan plaatsmaken voor het hormoon cortisol. Dit zorgt ervoor dat energie wordt vrijgegeven in de ochtend en dat je vol levenslust en positieve energie, je dag kunt beginnen. Een kwartiertje natuurlijk licht (daglicht) in de ochtend zorgt ervoor dat je brein beter in staat is om de stoffen af te geven die je slaap en ontwaakcyclus beter reguleren en dus over het algemeen een betere start van de dag ervaart. Dit is allemaal onderdeel van je circadiaanse ritme (biologische klok).

Dus. Voordat je die telefoon bekijkt, ga echt eerst effe lekker naar buiten.

 

Zon en Vitamine D – de zonnevitamine

Los van de aanmaak van het gelukshormoon serotonine zoals hierboven omschreven, kan de zon de aanmaak van vitamine D stimuleren. Vitamine D noemen we ook wel de zonnevitamine. Gek woord eigenlijk, want het is eigenlijk geen vitamine maar een hormoonachtige stof die ons lichaam zelf kan aanmaken. Het verschil met andere vitamines zit hem in het feit dat je die alleen uit voeding kunt halen, bij vitamine D heb je ook andere energiebronnen.

Deze vitamine is superbelangrijk voor onze gezondheid. Het zorgt ervoor dat ons immuunsysteem beter wordt ondersteunt, dat we een normale spierwerking hebben en nog veel meer.

Veel mensen weten wel dat de zon kan zorgen voor Vitamine D, echter is het niet standaard dat je het ook vast en zeker opneemt wanneer je jezelf in de zon zet. Om dit proces te stimuleren zijn er een paar dingen die je moet weten.

Zonnebril

Een zonnebril is mooi en praktisch. Maar wil je dat je lichaam vitamine d gaat opnemen, is het echt aan te raden om de zonnebril zeker op het begin en einde van de dag, af te laten. Je brein moet namelijk begrijpen dat het dag is en een zonnebril maakt het duisterder, waardoor je brein ten onrechte kan denken dat het al nacht is waardoor je bijvoorbeeld melatonine gaat aanmaken en dus moe wordt. Wil je niet.

Huidcontact en zonnebrand

Zorg dat je huid in contact komt met de zon. En ben je een fan van zonnebrand, bekijk dan wel goed welke zonnebrand je pakt. In veel soorten zonnebrand zitten gifstoffen, die je van binnenuit meer kapot maken dan dat het daadwerkelijk helpt tegen de straling van de zon. Onze huid en ogen hebben van nature een beschermfilter en gelukkig leven we ook nog eens in een land waar de zon (met het komen en gaan van de seizoenen) op een hele natuurlijke manier op- en afbouwt. Je kunt je huid hier heel goed op trainen door gewoon vroeg in het jaar al genoeg naar buiten te gaan.

Je beschermlaag groeit als het ware mee met de intensiteit van de zon. Daarmee zeggen we niet dat zonnebrand slecht voor je is, maar dat het wel aan te raden valt om te goed te verdiepen in het soort zonnebrand dat je gebruikt. Ohja en ben je ervan bewust dat zonnebrand juist de opname van vitamine D ook tegengaat. Je huid beschermen tegen de zon hoeft dus niet per se met een middeltje van buitenaf, maar kan ook prima door je huid op de juiste manier en gedurende de juiste duur bloot te stellen aan de zon. (4 uur bakken op het strand valt hier overigens niet onder).  

Magnesium

Je hebt voldoende magnesium nodig om zon en vitamine D om te kunnen zetten naar de lichaamseigen, actieve variant waar je dus ook echt wat aan hebt. Deze 2 kunnen niet zonder elkaar. Magnesium reguleert de vitamine D levels in het lichaam. Zorg dus dat je voldoende magnesium binnenkrijgt en bekijk eventueel de opties tot magnesium suppletie. We halen namelijk standaard niet genoeg uit onze voeding.  

Dus conclusie van het verhaal. Begin en eindig je dag buiten, zorg dat natuurlijk licht, het laatste licht is dat je ziet. Ga gedurende de dag ook af en toe een frisse neus halen en stel je lichaam door middel van bovengenoemde tips goed in staat om vitamine D ook echt op te nemen.

Geniet van jullie week!

zon en vitamine d

kOM EENS LANGS!

TE BEREIKEN OP:

Volg ons op Instagram

@PlayXperformancetraining