Toename van de productiviteit van jouw werknemers

Sporten en bewegen heeft een positieve invloed op de productiviteit op de werkvloer. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat je door te sporten 12,5% productiever bent op de werkvloer. Dit geldt voornamelijk voor mensen die (grotendeels) een zittend beroep hebben. Maar wat wordt er nu onder sporten verstaan en hoe kan het dat je hierdoor productiever wordt?

Wanneer beweeg ik te weinig?
Dat onvoldoende beweging gezondheidsrisico’s tot gevolg kan hebben is al een geruime tijd bekend. Maar wanneer beweeg je dan te weinig? Wanneer je een inactief beroep hebt, denk bijvoorbeeld aan een kantoorbaan van 8:00 tot 17:00, moet je voor elke 50 minuten dat je inactief bent geweest, 10 minuten onafgebroken bewegen. Dit houdt in dat je bij een kantoorbaan van 8:00 tot 17:00 minimaal 80 minuten moet bewegen. Voldoende beweging heeft verschillende positieve gevolgen voor de mens, namelijk:

 • Beter slapen
 • Gelukkiger voelen
 • Verhoogde vetverbranding
 • Meer rust in het hoofd

Welke vormen van sport zijn het meest effectief om productiever te worden?
Er zijn verschillende sporten en/of workouts die de productiviteit op de werkvloer bevorderen. Hieronder een top 5 die het beste zijn om je productiviteit te boosten:

 1. Teamsporten
  Teamsporten worden vaak het meest beoefent omdat het laagdrempelig is en gezellig. Een van de grootste voordelen van teamsport is het sociale aspect. Je motiveert elkaar om als individu en als team beter te worden.
 2. Hardlopen
  Voor veel mensen een uitlaatklep en voor andere mensen een enorme uitdaging die ze niet liever niet willen aangaan. Het grote voordeel van hardlopen is dat je al snel 30 tot 60 minuten onafgebroken actief in beweging bent. Daarnaast is het fijn dat je de intensiteit, de afstand en het tempo zelf kan bepalen.
 3. Sprinten
  Kort, krachtig en 100% van je fysieke capaciteit inzetten. Sprinten geeft je enorm veel energie. Alleen is sprinten voor veel mensen niet weggelegd, aangezien dat 90% van de mensen “out-of-shape” is.
 4. High Intensity Interval training
  Voor velen ook wel bekend als HIIT. Een manier van sporten met veel variaties en creatieve uitdagingen. Met deze training train je niet alleen je kracht- en uithoudingsvermogen maar krijg je ook een enorme energie boost.
 5. Circuit-krachttraining
  Een allesomvattende training met veel voordelen. Voordelen die zorgen dat je sterker, gezonder en vitaler wordt, en dus ook productiever!

Wat zorgt ervoor dat je productiever, gezonder en vitaler wordt?
Uiteindelijk is het een samenloop van meerdere factoren die ervoor zorgen dat je productiever, gezonder en vitaler wordt. In het lichaam zijn mechanismen actief om jouw lichaam naar behoren te laten functioneren. Door voldoende te bewegen en te sporten blijven deze mechanismen geactiveerd en worden ze zelfs verbeterd.

Daarnaast zijn er nog een aantal andere belangrijke pluspunten van bewegen en sport die invloed hebben op productiviteit, gezondheid en vitaliteit.

Normaliseren van de bloeddruk
Lichamelijk inspanning zorgt voor een daling van een hoge bloeddruk. Door de verlaagde bloeddruk kunnen ontstekingsreacties beter verholpen worden met als gevolg dat het immuunsysteem minder ´hard´ hoeft te werken. Dit houdt in dat je lichaam meer energie over houdt voor andere belangrijke zaken, zoals de productiviteit!

Zorgt voor aanmaak van gelukshormonen
Tijdens en na het sporten of bewegen komen er stofjes vrij, serotine, endorfine en dopamine, die ervoor zorgen dat je je beter voelt dan voor het bewegen/sporten. Deze stofjes zijn neurotransmitters, die onder andere signalen tussen hersenen en zenuwcellen en spiercellen doorgeven. Na een half uur sporten maak je deze stofjes aan waardoor je een gelukkig en energiek gevoel zal ervaren!

Breekt het stress af
Door actief bezig te zijn met sporten of bewegen breekt je lichaam sneller stress gerelateerde hormonen, cortisol en adrenaline af. Wanneer je minder stress ervaart is er meer ruimte voor positiviteit en productiviteit!

Het naverbranding effect voor meer energie
Sporten zorgt er ook voor dat je lichaam tot 48 uur na het sporten een naverbranding effect krijgt. Je lichaam verbrandt dan meer calorieën, wat je metabolisme verhoogt. Met als gevolg: meer energie en meer ververbranding!

Verbetert en optimaliseert slaap
Wanneer je meer gaat sporten of bewegen heeft je lichaam meer behoefte aan herstel. Spieren krijgen tijdens het sporten micro scheurtjes, die zich weer moeten herstellen. Dit gebeurt voornamelijk ’s nachts. Hoe beter de kwaliteit van slaap hoe meer groeihormoon je lichaam kan aanmaken. Een betere nachtrust zorgt ervoor dat je overdag productiever en energieker bent!

 

kOM EENS LANGS!

TE BEREIKEN OP:

Volg ons op Instagram

@PlayXperformancetraining