Ultieme gids naar je ideale renschoen

Als hardloper zet je ongelofelijk veel stappen. Bij iedere stap die je zet krijgen je spieren en gewrichten een flinke klap te verduren aangezien ze iedere keer je gehele lichaamsgewicht (x een aantal keer) moeten dragen. Als je dan kijkt naar de intensiteit van een trainingscyclus, zie je vanzelf de noodzaak van een ideale renschoen.

De ideale renschoen is niet voor iedereen gelijk. Een schoen die perfect is voor de ene persoon, kan nadelig zijn voor een ander. Op die manier zijn we allemaal als Assepoester die de perfecte pantoffel probeert te vinden. Een van de ergste dingen die een sporter kan doen, is een paar schoenen kopen op basis van een aanbeveling of alleen door een paar recensies te lezen. Bij het investeren in een nieuw paar schoenen is het belangrijk dat je rekening houdt met het volgende: pasvorm, waar je zult rennen en hoe verschillende specificaties je voeten zullen beïnvloeden.

Te beginnen met de pasvorm

Slecht passende schoenen kunnen een race of trainingscyclus snel verpesten. Te groot en je eindigt met blaren. Te klein en je krijgt misschien zwarte teennagels of krampen. En een slecht passende boog kan leiden tot plantaire fasciitis. Als zodanig zijn de twee belangrijkste componenten van een goede schoenpasvorm maat en breedte.

Maat
Ongeveer 80% van de bevolking heeft 2 verschillende grote voeten. Bij het kopen van schoenen is het belangrijk dat je je grotere voet past. Dus, als één voet maat 40 meet en de andere maat 40,5 is, moet je maat 41 kopen. Om te voorkomen dat je kleinere voet gaat schuiven, kun je een extra inlegzool in de schoen doen, een liner-sok dragen of een andere striktechniek uitproberen.

Breedte
Even belangrijk is de breedte. Net zoals onze voeten verschillende lengtes hebben, zijn ze meestal ook verschillende breedtes. Iemand die al lange tijd rent, kan een inzakkende boog hebben, waardoor één voet breder en korter wordt. Net als bij lengte is het belangrijk om de bredere voet te passen terwijl je accommodaties maakt voor de smallere voet.

Andere overwegingen
Alleen je juiste maat kennen is niet genoeg om je voeten goed te passen, omdat schoenenbedrijven vaak verschillende maatnormen hebben voor elke meting. Bijvoorbeeld, Hoka One One valt groot en een beetje breed, Solomon valt lang en smal, terwijl La Sportiva smal en kort valt. Brooks past meestal op maat, Saucony is vaak breed, Asics kan smal zijn, net als Nike. Bijna alle merken hebben echter één of twee schoenmodellen die deze regel niet volgen, dus probeer altijd een schoen uit voordat je hem koopt.

Trail vs. Weg

De ideale renschoen kunnen we onderverdelen in weg en trail. In deze subgroepen divergeren schoenen naar verschillende niveaus van stijfheid, agressiviteit, profiel, duurzaamheid en flexibiliteit.

Kenmerken van een Wegschoen
Wegschoenen zijn flexibeler, lichter, meer gedempt en hebben een zachter profiel. Omdat een schoenenfabrikant ervan uitgaat dat een weg niet veel zal variëren, creëren ze een corrigerende schoen die helpt overpronatie of supinatie te vermijden. Het dragen van een wegschoen op het pad laat je voet onbeschermd achter, om nog maar te zwijgen van het feit dat je absoluut het zachte profiel van je schoen zult vernietigen terwijl je glijdt en glijdt.

Kenmerken van een Trailschoen
In tegenstelling tot de weg, zijn paden volledig variabel. Als je rotsachtigere, meer technische paden loopt, wil je misschien een stijvere schoen met een steenplaat en voldoende teenbescherming. Als je aan het klauteren bent, wil je een plakkeriger profiel, als je modderige, natte of besneeuwde paden loopt, kan een schoen met een agressiever profiel het beste bij je passen. Door de minder vergevingsgezinde aard van een trailschoen, zul je meer impact op je voet ervaren als je ze op de weg draagt. Het asfalt zal ook het profiel verscheuren.

Is er een alles-in-één schoen?
Nee … maar er zijn enkele oplossingen om op gemengd terrein te rennen. Schoenen zoals de Salomon X-Mission en de Brooks Caldera zijn flexibeler en lichter qua trailschoenen met een minder agressief profiel. Ze zijn perfect om naar trailheads te rennen of op lange runs die zowel fietspaden als trails kunnen omvatten. Ze zullen echter minder bescherming en duurzaamheid op de trails hebben en oncomfortabel worden als ze voor lange tijd op de wegen worden gedragen. Ze zullen ook sneller verslijten dan de gemiddelde schoen omdat ze niet specifiek zijn ontworpen voor een specifiek terrein. Als het financieel haalbaar is, is het het beste om te investeren in zowel een paar wegschoenen als een paar trailschoenen.


Tips voor het passen van de ideale renschoen

  1. Wees niet bang om een Assepoester te zijn, neem de tijd en vind de perfecte pasvorm. Je verspilt geen tijd of bent vervelend door te vragen wat je nodig hebt.
  2. Als je schoenen past, probeer dan langs de winkel te gaan na een lange run of een paar uur op je voeten te hebben gestaan, zodat je kunt zien hoe schoenen aanvoelen als je voeten opgezwollen en vermoeid zijn. Elke nieuwe schoen voelt fantastisch aan als voeten fris zijn (hoewel, breng alsjeblieft schone sokken mee.)
  3. Pas verschillende paren schoenen en doe elk paar aan beide voeten. Je voeten zijn niet hetzelfde, en het is belangrijk om ervoor te zorgen dat beide voeten goed aanvoelen. Als je twee verschillende schoenen wilt vergelijken, probeer ze dan afwisselend aan zowel de linker- als de rechterkant.
  4. Neem meerdere sokken mee die je misschien variërend in dikte en lengte draagt om later ongemak te voorkomen.
  5. Rennen maar. Als de winkel een loopband heeft die niet wordt gebruikt, spring er dan op. Als het buiten lekker weer is en de winkel er geen problemen mee heeft, ren dan op en neer de straat op. Sprint, ren langzaam, loop, spring – krijg echt een gevoel voor de schoen.
  6. Informeer naar het retourbeleid en probeer ze thuis uit. Breng tijd door in de schoenen door rond te joggen in de buurt of op een lokaal pad als je kunt. Als het redelijk voor je is, koop dan twee paar en wissel ze af voordat je het minder goed verzorgde paar retourneert (of opslaat).
  7. Ga naar een hardloopspeciaalzaak en vraag om hulp. De verkoper werkt daar omdat ze om hardlopen geven. Ook al zijn ze niet het meest geïnformeerd over elke schoen, ze zullen andere opties kunnen suggereren om te proberen.
  8. Fixeer je niet op kleur en stijl. Het kunnen de lelijkste schoenen zijn die je ooit hebt gezien, maar als ze goed aanvoelen, kunnen ze je hardloopleven veranderen. Als er geen kleur is die je leuk vindt in de winkel, kijk dan of je een paar in een andere stijl kunt bestellen.

kOM EENS LANGS!

TE BEREIKEN OP:

Volg ons op Instagram

@PlayXperformancetraining