Hoe behaal en behoud je optimale focus?

Hoe krijg jij meer focus en hoe behoud je deze focus gedurende een langere tijd? Bijvoorbeeld op je werk, studie of onderneming. In dit blog lees je alles over hoe je over hoe je meer focus krijgt en ook weet te houden!

Wat is het?

Allereerst is het belangrijk om de term ‘focus’ nog eens uit te leggen. Focus betekent dat je op een kleiner niveau, bij het doen van een enkele taak, niet afgeleid wordt door bijvoorbeeld collega’s telefoons of social media.

Focus betekent dus kiezen. Wat doe ik wel en wat doe ik niet? Waar ga ik voor kiezen? In zekere zin heeft dit veel te maken met effectiviteit: de juiste dingen doen en nee zeggen tegen dingen die je niet naar de doel brengen.

Hoe krijg je meer focus?

Er zijn vele tips die ervoor zorgen dat je meer focus krijgt. Hieronder zullen enkele van deze tips worden toegelicht.

TIP 1:   Kies een of enkele doelen, nooit meer dan 4
Heb één groot doel in je leven, waar je iedere dag aan kunt werken. Op deze manier bouw je daadwerkelijk iets op. Je kan in totaal vier grote levensgebied-doelen hebben. Waar het vaak mis gaat bij ambitieuze mensen, is dat ze te veel willen. De reden dat er maar zo weinig mensen succesvol zijn, is omdat er maar zo weinig mensen voor één doel kiezen en daar iedere dag vol voor gaan.

TIP 2:   Kies één actie die je iedere dag gaat doen
Doe iedere dag steeds hetzelfde. Wat kan jij iedere dag doen zodat je binnen een tot twee jaar jouw eigen actie hebt neergezet. Kies voor één discipline en doe dat iedere dag!

TIP 3:   Succes is geen sprint, maar een marathon: blijf bij de keuze terwijl de rest afhaakt
Als je iets hebt gekozen waarvan je hebt onderzocht en zeker weet dat het werkt, blijf het dan iedere dag doen tot je er succesvol mee wordt. De voornaamste reden dat er zo weinig mensen de top bereiken, is dat de meeste mensen opgeven of alweer andere dingen hebben die ze interessant vinden. Succes is geen sprint, maar een marathon: je doet een heel lange tijd maar één ding.

TIP 4:   Houd je telefoon uit je buurt
Schakel alle notificaties uit, een computer, laptop, smartphone, tablet, smartwatch. Zorg dat je geen geluid, getril of geknipper meer ervaart. Het nodig hebben van deze notificaties is een grote illusie.

TIP 5:   Pauzeer voldoende!
Je hardwerkende verstand, discipline en wilskracht heeft soms echt wat ademruimte nodig om weer opgeladen te worden. Neem dus die pauzes!

TIP 6:   Schrijf je doelen op
Als je doelen stelt, schrijf deze dan op. Zo zorg je ervoor dat je je concrete doel voor ogen houdt en dus makkelijk kunt vasthouden.

TIP 7:   Durf nee te zeggen
Heb hoge standaarden voor jezelf die je naar je doelen leiden en zeg nee tegen alles wat niet in het plaatje van die standaarden past. Verwijder afleidingen en onzin uit je leven.

TIP 8:   Belangrijk is belangrijker dan urgent
Doe niet de dingen die urgent zijn, maar doe de dingen die belangrijk zijn in het leven. De urgente dingen onderbreken de focus van de belangrijke dingen (denk bijvoorbeeld aan quality time met je familie, niet urgent, wel belangrijk!)

TIP 9:   Optimaliseer je slaap
De meest productieve tool die er maar is. Als je optimaal slaapt, heb je automatisch minder moeite met focus houden. Wanneer je niet goed slaapt, eet en rust neemt, ben je letterlijk maar 30% van wie je kunt zijn. Je brein zal niet verbonden zijn met je creativiteit, intelligentie en focus.

TIP 10: Pak uitstelgedrag aan
Ben je iets aan het uitstellen? In bijna alle gevallen zoek je een ‘escape’ zodat je datgene niet hoeft te doen. Maak een nieuwe gewoonte om aan het werk te gaan, stop perfectionisme, ontwikkel meer discipline en kies een focus. Op die manier word je succesvol!

Ga geen 10 ballen in de lucht houden, word niet 10 richtingen op getrokken, wees niet overweldigd – wees gefocust!

kOM EENS LANGS!

TE BEREIKEN OP:

Volg ons op Instagram

@PlayXperformancetraining