Gezondheid boven afvallen

Afvallen is geen doel op zich. Het kan wel bijdragen aan je daadwerkelijke doel. Je fit voelen, gelukkig zijn, lekker in je vel zitten, de kans op vervelende ziektes verminderen en gezond de toekomst in gaan. Toch zien we nog te vaak dat de focus op die getallen op de weegschaal meer kwaad doen dan goed.

Even een situatieschets:

Je bent al weken goed bezig; pakt je trainingen, let op je hydratatie en voeding, hebt gezonde routines. Je voelt je goed en sommige mensen om je heen geven dat zelfs ook al aan. Met vertrouwen beweeg je je richting de weegschaal. Geen verandering. SHIT. Dubbel k*t omdat je EN anders had verwacht (hallo verwachtingsmanagement) EN je hebt alles voor niets gedaan. Althans zo voelt dat voor je, toch? Dan laat dus ook maar, oude routines worden teruggepakt, motivatie om te sporten verdwijnt en je verwelkomt netflix iedere avond weer terug in je leven.

Herken jij je in bovenstaande situatie? Nou je bent echt niet de enige. Maar één ding is echt heel belangrijk om je te realiseren: gewicht is slechts een maatstaf voor het bepalen van je gezondheid. En dat je gewicht niet zo verandert zoals je graag had gezien betekent echt niet dat je dus geen progressie maakt. Compleet verkeerde conclusie met vaak een vervelend nadelig gevolg: frustratie, woede en verdwijnen van motivatie.

3 dingen die je je echt heel goed moet realiseren m.b.t. jouw omgang met de weegschaal (en knoop dit goed in je oren!)

Verandering kost tijd

Wanneer je dit leest ben je waarschijnlijk al heel wat jaartjes op deze aarde. En heeft je lichaam dus ook heel wat tijd gehad om te worden zoals het nu is. Het is echt zo geworden door de keuzes die jij zelf hebt gemaakt (in de meeste gevallen althans). Waarom verwacht je dan dat je je einddoel in 12 weken kunt behalen? Dat is simpelweg gewoon niet realistisch. Je maakt steeds betere keuzes en werkt daarmee aan je gezondheid. Je lichaam heeft ook tijd nodig om hieraan te wennen. Gun het dat ook.

Enjoy the proces

Wellicht een cliché, maar wel de waarheid: enjoy the proces. Want alleen dan is het duurzaam. Je moet niet gaan houden van dat cijfer op de weegschaal. Leer daarintegen juist houden van al die gezonde keuzes en routines die je jezelf gunt en waarvan je inmiddels weet wat ze voor je doen. Voor je zelfbeeld, voor je geluk en voor je gezondheid. Hierdoor worden ‘gezonde keuzes’ maken ook steeds makkelijker. Omdat je het oprecht wilt want je voel je daar goed bij. Niet omdat het moet want dat cijfer moet omlaag.

Leer begrijpen wat het je vertelt

Gewicht is een van de vele maatstaven van gezondheid. Werken aan je gezondheid is een kwestie van vallen en opstaan. Er is geen advies dat voor iedereen werkt. Ieder mens is anders en maar goed ook. Je moet leren wat voor jouw lichaam en in jouw planningen werkt. Bij de een vergt dat gewoon net iets langer dan de ander. Prima toch. Focus je op meer maatstaven dan alleen je gewicht. Denk aan omtrekken, vetpercentages, sportprestaties en het aller aller aller belangrijkste: je eigen gevoel (zonder dat het wordt beïnvloed door een cijfer). Dan pas kun je progressie echt goed meten en valt alles veel beter in perspectief te plaatsen.

Focus op gezondheid

Echt waar, we kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Verleg je (mentale) focus op gezond worden en niet op afvallen. Merk jij dat je stress krijgt van wegingen of dat ze je gemoedstoestand en motivatie beperken (al is het maar een klein beetje). Dan weeg even een periode niet. Die stress zorgt namelijk voor de aanmaak van diverse stress gerelateerde hormonen die je stofwisseling en overige lichaamsprocessen juist in de weg zetten. Simpel gezegd: stress voor wegingen alleen al kan ervoor zorgen dat je geen of in ieder geval minder progressie maakt. Pak eens een periode van een maand minimaal waarin je niet weegt en je echt focust op hoe goed je bezig bent. Eet je gezonde voeding, train lekker, pak je rustmomenten, zorg dat je genoeg drinkt en voldoende dagelijkse beweging hebt en zet de weegschaal in de kast. Bekijk dan na die maand maar eens wat het voor je heeft gedaan.

De weegschaal kan je veel nuttige informatie geven, wanneer je weet hoe je deze moet interpreteren. De harde waarheid is gewoon dat veel mensen er niet goed mee kunnen omgaan. Verleg je focus naar gezond worden en dus keuzes maken die daarbij passen en geloof mij maar, dan komt dat resultaat echt vanzelf. Misschien niet morgen of overmorgen, maar zolang jij consistent bent, zelfkritisch durft te zijn en ervoor werkt, komt het. Hoe dan ook.

Wil je hier graag mee aan de slag maar weet je niet waar te beginnen of merk je dat je begeleiding nodig hebt, neem dan eens contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek. 

kOM EENS LANGS!

TE BEREIKEN OP:

Volg ons op Instagram

@PlayXperformancetraining