Overgewicht onder jongeren

Het aantal jongeren met overgewicht is gestegen. Uit de laatste cijfers van het CBS blijkt dat maar liefst 16 procent van de jongeren tussen de 2-25 jaar kampen met overgewicht. Een van de grootste oorzaken van overgewicht onder jongeren is het eetgedrag. Het wordt steeds normaler om in de pauze even naar de plaatselijke supermarkt te fietsen om een overheerlijk frikandelbroodje met een blikje energydrank te halen. Deze keuzes vallen vaak buiten ons bewustzijn om en kunnen op de lange termijn veel gevolgen hebben voor de gezondheid. Kortom, het eetgedrag van jongeren moet veranderen. Maar hoe doe je dat? 

De basis

Voeding is een primaire behoefte van het lichaam. We hebben het in een bepaalde mate nodig om energie op te wekken in de vorm van bijvoorbeeld beweging. Het consumeren van voeding dient niet alleen als energievoorziening, maar heeft ook een sociale functie. Gezellig aan de keukentafel dineren of uiteten met vrienden. Een van de oorzaken van overgewicht is het eten om stress te verwerken. In zo’n situaties neigen we vaak naar lekkernijen om een bepaald gevoel te krijgen. 

Bewustzijn creëren

Om overgewicht onder jongeren te verminderen is het belangrijk om het eetgedrag te veranderen. Hierbij is het creëren van bewustzijn enorm belangrijk. In de jongere jaren van je leven ben je vaak bezig met het ontdekken en ontwikkelen van jezelf. Als kind zijnde ligt de keuze van consumptie vaak nog bij de ouder, maar in de puberjaren ligt deze keuze al veel meer bij het kind zelf. Het is belangrijk om kinderen op een jonge leeftijd al te leren dat het belangrijk is om bepaalde keuzes te maken in zijn of haar eetgedrag. Deze bewustwording kan al gecreëerd worden door ludieke spelvormen, waarbij zintuiglijke beleving een belangrijke rol speelt.

De gevolgen van overgewicht onder jongeren

Een van de grootste gevolgen van overgewicht onder jongeren is het beeld dat ze van zichzelf krijgen op latere leeftijd. Door overgewicht kunnen jongeren een negatief zelfbeeld ontwikkelen. Als ouder zijnde kun je hier een grote rol in spelen. Enerzijds met het maken van gezonde keuzes voor je kind en anderzijds met het geven van het goede voorbeeld. Hierbij is het aannemen van een voorbeeldfunctie heel belangrijk. Als het nemen van bewuste keuzes in een gezinssituatie niet vanzelfsprekend is, dan is de kans groot dat de kinderen dit gedrag gaan overnemen.

Wij helpen jou!

Vind jij het moeilijk om bewustzijn te creëren of bewuste keuzes te maken? Wij kunnen jou hierbij helpen! Wij helpen jou met bewustwording van het maken van gezonde keuzes terwijl je bezig bent met sporten. Wil jij het goede voorbeeld geven? Neem dan nu contact op via de website.

kOM EENS LANGS!

TE BEREIKEN OP:

Volg ons op Instagram

@PlayXperformancetraining