Emoties en mindset

Emoties en mindset hebben een belangrijke invloed op een gezonde levensstijl. Zo kan je mindset onze gezondheid beschermen of beschadigen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat emotioneel welbevinden een gunstig effect heeft op herstel en overleving van mensen met lichamelijke aandoeningen. In dit blog wordt verder ingezoomd bij de biologische effecten die onze gedachten, gevoelens en overtuigingen hebben op je hart en vaten, op het ontstaan van andere chronische ziekten zoals kanker en diabetes en op het verouderingsproces, die allemaal invloed hebben op de gezondheid.

Mindset en emoties beïnvloeden je hart en vaten
Een positieve mindset blijkt een goede bescherming te zijn tegen hartziekte. Een hoge mate van emotionele vitaliteit, dat wil zeggen een gevoel van positieve energie, een capaciteit om emoties en gedrag te reguleren en een gevoel van betrokkenheid op het leven verminderen de kans om hartziekten te ontwikkelen met 19% ten opzichte van degenen die minder emotionele vitaliteit hadden.

Wanneer je jezelf of een ander niet vergeeft, beschadig je alleen jezelf omdat je de enige bent die daardoor stresshormonen ervaart.

Dit werkt echter ook vice versa. Er is een direct link gevonden tussen negatieve gevoelens als vijandigheid en een verhoogd risico op hartziekten. Vijandigheid, haatdragendheid en verbitterdheid leiden letterlijk tot verharding van je aderen.

Chronische stress, die je kunt krijgen van bijvoorbeeld een slechte relatie, zorgt voor de aanmaak van veel stresshormonen en andere beschadigde chemische stoffen. Deze stoffen kunnen leiden tot een hogere bloeddruk, hartslag, bloedsuikerspiegel, maar ook tot chronische ontstekingsreacties in de cellen.

Stresshormonen richten beschadigingen aan in al je cellen, dus ook in spiercellen van de wanden van je slagaders. Dit kan de kans op hartinfarcten vergroten.

Mindset en emoties beïnvloeden het onstaan van chronische ziektes
Een negatieve mindset, langdurig negatief denken en voelen, zorgt voor een voortdurende stroom van stresshormonen die op den duur tot chronische ontstekingsreacties in onze cellen leiden. Deze ontstekingen kunnen leiden tot andere chronische ziektebeelden zoals diabetes en kanker.

Mindset en emoties beïnvloeden je verouderingsproces
Steeds weer negatieve gedachten en gevoelen ervaren leidt tot chronische stress die op den duur zorgt voor een uitputting van je cellen en het versneld verkorten van je telomeren, die uiteinden van je chromosomen die jouw DNA moeten beschermen bij celdeling. Dit proces leidt tot een grotere kans op ziektes en tot snelle veroudering.

kOM EENS LANGS!

TE BEREIKEN OP:

Volg ons op Instagram

@PlayXperformancetraining