Het verschil tussen voeding die vult en voeding die voedt

We weten allemaal dat gezonde voeding: voeding die vult en voedt, belangrijk is. Belangrijk in je dagelijks presteren, belangrijk in het behalen van je doelen en belangrijk in het ontwikkelen van jou als mens, zowel fysiek als mentaal. Oftewel: ons lichaam moet worden voorzien van de juiste brandstoffen, bouwstoffen en hulpstoffen. Brandstoffen zorgen voor de energie die je de dag door helpt en de bouw- en hulpstoffen zorgen ervoor dat het lichaam zichzelf kan onderhouden en weefsels kan opbouwen. De komende tijd gaan we ons SUPERCHARGE platform vullen met veel artikelen over allerlei facetten die binnen onze performance puzzel vallen, waaronder ook food performance.

We eten (hopelijk) allemaal dagelijks. Toch zijn er maar weinig die echt bewust weten wat ze binnenkrijgen en waarvoor dat goed is. Laat staan weten hoe ze voeding kunnen inzetten dat het bijdraagt in het dagelijks goed voelen (ook op de langere termijn) en in het dagelijks presteren. Bewust worden van jouw voeding en (gezonde) leefstijl, daar begint het mee. Een duidelijk doel voor ogen hebben, weten waar dat doel op gebaseerd is en jezelf de tijd en kennis kunnen om gezonde voeding die bijdraagt aan jou te kunnen kopen en bereiden, kost in het begin misschien wat tijd, maar levert na verloop van tijd ook veel voordelen op: hogere energielevels, meer geluksgevoel, betere slaap, voorkomen van vervelende ziektes etc. etc.

Bewustwording: Voeding die vult VS voeding die voedt
De bewustwording is minimaal 70% van het te verzette werk. Dat begint met het onderscheid leren kennen tussen voeding die vult en voeding die voedt. Voeding die vult zorgt ervoor dat je op dat moment even geen honger meer ervaart, of voorziet in een tijdelijke behoefte aan iets (behoefte aan suiker, behoefte aan energie). Dit is korte termijn gedachte. Voeding die voedt is voeding welke past bij jouw doelen op zowel de korte als de lange termijn (gezond zijn/gezond blijven, een fysiek doel etc.). Wanneer je leert om niet altijd direct toe te geven aan die tijdelijke behoefte, spreken we over balans. En vaak is jezelf de simpele vraag stellen voordat je iets eet: draagt dit daadwerkelijk bij aan wat ik wil bereiken?! al voldoende om jezelf bewust te maken.

Maak het jezelf niet te moeilijk
Het voedingsvraagstuk is zo complex als dat je het zelf maakt. Er zijn miljoenen onderzoeken over te vinden. Dat maakt ook dat er vele zienswijze zijn en we op vandaag de dag eigenlijk helemaal niet meer weten wat nu wel of niet goed voor ons is. En omdat we het niet weten, doen we maar niks of we doen zoveel dat ons lichaam helemaal niet meer weet wat the f*ck je nu eigenlijk wilt. Waardoor het van slag raakt en het effect juist averechts is. Voordat je dus begint met trenddiëten of calorieën tellen, begin maar eens eerst met een paar basisregels en vraag jezelf dagelijks eerlijk af of je daaraan hebt voldaan:

Varieer in je dagelijkse voeding
Wil je je voeding aanpassen maakt het in het begin niet eens zoveel uit wat je precies eet. Zolang het maar iedere dag verschillend is. En nee daar bedoelen we natuurlijk niet mee dat je dag 1 pizza kunt eten, dag 2 friet en dag 3 chinees. Een beetje logisch verstand is wel noodzakelijk natuurlijk. Wissel af in je groente, fruit, vlees, vis en graansoorten. Diversiteit is superbelangrijk voor een gezonde darm.

Vermijd chemische stoffen en geraffineerde suikers
We geven de voorkeur aan voeding met een laag glycemische index. Dit zegt iets over de snelheid waarmee koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. Sommige mensen geloven dat zoetstoffen een ‘gezondere’ vervanging zijn van suiker. Dit noemen we chemische stoffen en ze geven en geen energie en zorgen er evengoed voor dat onze behoefte aan zoetigheid (door middel van een signaal naar onze hersenen) extra aanwezig blijft.

Verse voeding
We hadden het eerder al over de diverse voeding. Daarnaast is het ook belangrijk dat de voeding vers is. Onze voeding is tegenwoordig veel vervuild, fabrikanten weten precies hoeveel ze ergens in moeten stoppen dat het ervoor zorgt dat we er alleen maar meer van willen. Hierdoor heeft onze voeding tegenwoordig veel ongezonde toevoegingen die schadelijk zijn voor bijvoorbeeld onze darm.

Drink voldoende water
Hydratie is belangrijk voor ons lichaam, voor het regeneren van onze cellen en voor het letterlijk schoonspoelen van het lichaam. Veel mensen hebben een chronisch vochttekort. Dit gaat ten koste van fysieke en cognitieve prestaties. Meer water gaan drinken klinkt makkelijk, maar blijkt in de praktijk vaak een opgave. Om je vochtniveau op te krikken moet je echt consequent aan je slag met je hydrateren. Een weekje meer water drinken is dus niet voldoende. Meer over het belang van hydrateren lees je hier:

Oke tot slot: veelzijdigheid en variatie zijn altijd belangrijk in een gezond voedingspatroon. Zorg daarnaast dat je voldoende (bron)water drinkt en chemische stoffen en alcohol probeert te beperken. Geloof me, dan heb je (in veel gevallen) al een hele grote winst te pakken. Dit is veel belangrijk dan trenddiëten en calorieën tellen. Een gevalletje van doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Wil je een uitgebalanceerd voedingspatroon, moet je uiteindelijk individueel hier echt mee aan de slag. Ieder mens is namelijk anders. De komende weken gaan we artikelen delen over hoe je tekorten in je lichaam kunt herkennen, hoe je gebalanceerd kunt eten, welke supplementen waar voor zijn en de impact van voeding op andere leefstijl gerelateerde factoren.

Heb jij input of specifieke voeding gerelateerde vragen, laat het ons dan ook zeker weten!

 

kOM EENS LANGS!

TE BEREIKEN OP:

Volg ons op Instagram

@PlayXperformancetraining