Ochtendroutine tips

Het is geen geheim dat hoe jij je dag begint, het verdere verloop van je dag grotendeels bepaald. Ochtendroutines (en routines überhaupt) zijn een super belangrijk onderdeel van een gezond leven en ze zijn al helemaal ondenkbaar wanneer je het maximale uit jezelf en je prestaties wilt halen, ongeacht in wat dat is. Sommige mensen vinden ochtendroutines zweverig, overbodig en niet realistisch. Er zit echter een hele wetenschappelijke benadering aan vast.

Het is niet voor niks dat professionele golfers bijvoorbeeld een standaard routine hebben voordat ze een belangrijke bal moeten slaan. Dat doen ze omdat het wetenschappelijk bewezen is dat ze hierdoor meer controle hebben over hun zenuwstelsel en in staat zijn om zelfs op zo’n spannend moment, dit te kunnen ontspannen. Dat is geen ander gevoel dan dat wij ervaren voor een spannende presentatie, training of zelfs een start van de dag. In dit artikel gaan we dieper in op het belang van ochtendroutines en hoe je een goede en realistische (dus vol te houden) ochtendroutine ontwikkelt.

Allereerst: een kleine disclaimer

Net zoals met alles is er niet een heilige graal die voor iedereen werkt. One size fits none noemen wij dat ook wel. Het feit dat een ochtendroutine voor iedereen een gezonde toevoeging zou zijn, dat staat. Maar hoe die er dan praktisch uit moet zien is een heel ander verhaal. Ieder mens is anders, ieder leven is anders. Je moet iets vinden dat voor jou werkt en vol te houden is. Dat vergt zelfdiscipline, accepteren dat het met vallen en opstaan zal gaan en enige mate aan zelfkritisch zijn. Een ochtendroutine ontwikkelen is echt geen hogere wiskunde, het handhaven is echter een heel ander verhaal..

Waarom een ochtendroutine precies gezond is

Er zijn talloze redenen op te noemen, maar de 3 belangrijkste zijn als volgt:

  1. Het zet de toon van de dag. Dit is een discipline verhaal. Iedere ochtend hetzelfde ritueel uitvoeren is een kwestie van discipline. Die train je hiermee, op een simpelere manier. Het is zelfs zo dat mensen met vaste routines ook langer kunnen doorbijten tijdens het sporten.
  2. Zorgt voor een ontspannen start van de dag. Er is niks zo ongezond als de welbekende stress modus. Schrik je wakker door de wekker, ren je gelijk naar de kast om je om te kleden, eet je onderweg nog maar snel even iets en ben je dan eigenlijk nog te laat? Grote kans dat je lichaam vol zit met cortisol en adrenaline. Je moet je realiseren dat je lichaam dan maken krijgt met een groot contrast en dat het te snel van rustmodus naar actieve stand is gegaan. Die stresshormonen verlies je ook niet zomaar en die neem je dus de hele dag met je mee. Super onnodig.
  3. Verhoogt productiviteit. Realiseer je dat je alles wat je vroeg in de ochtend al hebt gedaan, makkelijker kunt herhalen gedurende de dag. Drink je vroeg in de ochtend al water? Zal je door de dag heen ook meer drinken. Heb je een korte wandeling gedaan? Zal je door de dag heen ook meer bewegen. Zo werkt ons brein nu eenmaal.

De facetten van een gezonde ochtendroutine

Zoals al verteld is er geen heilige ochtendroutine die voor iedereen werkt. Er zijn echter wel facetten die onderdeel kunnen of moeten zijn van een ochtendroutine. Het is alleen de vraag hoe jij dat invult. Het belangrijkste is vooral dat je het consequent en consistent opvolgt en dat je ermee begint. Ruimte voor verbetering is er altijd wel.

Opstaan

Dat moeten we allemaal natuurlijk. Er zijn genoeg bronnen die aangeven dat vroeg wakker worden veel gezondheidsvoordelen heeft. Dat klopt, dus ben je in de mogelijkheid? Zeker doen! Maar niet voor iedereen kan dat. Het is vooral belangrijk dat je voldoende slaap krijgt, in dit artikel lees je daar meer over. Wat je doet nadat je opstaat is daarentegen wel voor iedereen vol te houden. Een paar belangrijke regels:

  • Probeer altijd op een vaste tijd op te staan. Dit is het startschot van je ochtendroutine. Voor mensen met een onregelmatige baan gelden andere regels, probeer dan in ieder geval wel altijd hetzelfde te doen nadat je opstaat.
  • Laat die telefoon even weg. We hadden het al over stress- en cortisol levels. Nou als er een bron is die je die veel kan geven is dat wel je telefoon. Dus nog even uit ermee!
  • Neem een paar minuten om rustig te bedenken wat voor dag je gaat hebben. Sta daar bewust bij stil.
  • Sta op en maak je bed op. Een schoon huis is een schoon hoofd zeggen ze wel eens. Je gaat altijd lekkerder de deur uit wanneer je weet dat je ook weer terug kunt komen in een schoon en opgeruimd huis. Discipline remember.

Water drinken

Wij mensen drinken over het algemeen veel en veel te weinig water. Waarschijnlijk heb je dit altijd al gehad dus verwacht ook niet dat je van het ene op het andere moment wel dagelijks genoeg kunt drinken. Bouw het rustig op en begin met een groot glas in de ochtend. Dan heb je een bepaalde hoeveelheid namelijk al gehad en wanneer je het in het begin van de dag al doet, zal je merken dat het verder gedurende de dag ook makkelijker zal zijn om meer water te drinken.

Voeding

De vraag: moet ik wel of niet eten in de ochtend, kunnen we niet beantwoorden. Dat is voor iedereen anders en wederom een kwestie van kijken wat voor jou werkt. Wij houden wel van het vastenprincipe. Dat wil zeggen dat je vanaf een bepaalde tijd in de avond tot een bepaalde tijd (in ons geval) de ochtend, niets eet. Dat is wederom bewezen effectief om lichaamsprocessen echt even tot rust te laten komen. In ons geval is voeding geen onderdeel van onze ochtendroutine. Het gaat ons echt om het moment van opstaan en de voorbereiding van de dag. Voeding (ontbijt in dit geval) is wel weer onderdeel van onze dag routine. Zo ontbijten wij op werk gezamenlijk om 10:00 +/-.

Beweging

Begin je dag lekker buiten. Een korte wandeling in de ochtend zorgt ervoor dat je naast die frisse neus, ook je lichaam lekker langzaam op gang kan laten komen waardoor stresshormonen langzaam opkomen. Die zijn namelijk hartstikke positief, maar niet wanneer ze te snel in te grote mate opkomen. Een paar korte stretchoefeningen daarnaast geeft bijvoorbeeld een extra versterkend effect en verhoogt je mobiliteit.

Tot slot:

Maak een planning of to do list wat je die dag gedaan wilt hebben en maak die ook realistisch. Neem voordat je daadwerkelijk begint ook eventjes een heel kort moment van bewustwording in het moment en open dan je laptop, begin met je huishoudelijke taken, start je werkdag en je bent gegarandeerd meer productief gedurende de dag en hebt ook nog eens een beter humeur.

Een ochtendroutine hoeft echt niet heel lang te zijn en veel poespas te bevatten. Het is niet meer dat je lichaam de mogelijkheid gunnen om op allerlei fronten rustig op gang te komen, zodat het er ook voor je kan zijn op de momenten dat je er even veel van eist.

Vragen over hoe je gezonde routines bouwt of hoe je ze kunt volhouden? Neem gerust contact met ons op.

kOM EENS LANGS!

TE BEREIKEN OP:

Volg ons op Instagram

@PlayXperformancetraining