De voordelen van HITT t.o.v. steady pace training

Iedere sporter kent ze wel, HITT (High-Intensity Interval Training) en steady pace training. Twee verschillende vormen van training. Maar welke vorm van training is nu beter en wat zijn dan precies de voordelen?

Steady pace training, gestage, langdurige cardio-oefeningen waarbij de hartslag op een gelijk niveau blijft. Dit zijn oefeningen die veel calorieën verbranden, vet en het verbeteren van de algehele aerobe capaciteit. Steady pace training is een vorm van training die je doet in het grootste deel van je leven. Of je nu jogt, zwemt, danst, op een loopband rent of fietst, steady pace training houdt in dat je elke vorm van cardio-activiteit uitvoert in een uitdagend, maar gestaag tempo, gedurende meer dan 20 minuten, waarbij u tot 70% van jouw capaciteit gebruikt.

HITT-training bevat daarentegen korte en krachtige intervallen van intense activiteit, gevolgd door een snelle rust, waarbij sessies niet langer dan 20 minuten duren. Hierbij zal de hartslag telkens pieken, gevolgd door rust. Sessies tijdens HITT-training duren niet langer dan 20 minuten. Tijdens een HITT-training presteer je tot 90-100% van je kunnen.

Voordelen van HITT-training t.o.v. steady pace training

Een van voordelen van HITT ten opzichte van steady pace training is dat je HITT-training in 20 minuten of minder kan doen, terwijl steady pace training langer duurt. HITT-training en steady pace training hebben beide tijd nodig om te presteren. Ben jij een drukbezet persoon en heb jij dus weinig tijd, maar vind je het wel belangrijk om gesport te hebben, dan is HITT-training de perfecte training voor jou!

Daarnaast verbrandt hit zowel opgeslagen koolhydraten als vetten, waar steady pace training alleen opgeslagen vetten verbrandt. Steady pace training is een aerobe training, wat betekent dat het zuurstof nodig heeft en wordt uitgevoerd op opgeslagen vetten. Een HITT-training is anaëroob, wat betekent dat de activiteitsintervallen niet alleen zuurstof nodig hebben.

Het behouden van spieren en het verliezen van vet zijn de belangrijkste zorgen voor iedereen die zich bezighoudt met sport. Echter hebben langere cardiosessies van duurtraining invloed op spierverlies (steady pace training).

HITT-training doet goed werk bij het stimuleren van de algehele stofwisseling. Als we kijken naar belangrijke gezondheidskenmerken zoals bloeddruk, algehele stofwisselingssnelheid en VO2 max (een maximale hoeveelheid zuurstof die een lichaam kan verwerken), is HITT-training een ideale training!

Vind jij het belangrijk om te sporten, maar ben je hier liever niet al te veel tijd mee kwijt. Dan is HITT-training de perfecte keuze voor jou!

kOM EENS LANGS!

TE BEREIKEN OP:

Volg ons op Instagram

@PlayXperformancetraining