Niet vullen, maar voeden

Voordat je begint met lezen, vraag jezelf eens af wat wij zullen bedoelen met het fenomeen niet vullen maar voeden?

Voeding is bedoeld als brandstof voor ons lichaam. Het geeft ons energie om de dag goed door te komen. Het eten van voeding noemen we ook wel energie inname. Het verbruiken van energie doen we door te bewegen, door te sporten, maar ook door te leren. Dit noemen we dus ook wel energieverbruik.

Zwart – wit gezegd: wanneer we meer energie verbruiken dan dat we die binnenkrijgen, gaat onze verbrandingsmotor werken en vallen we af. Om af te vallen zou je denken dat je makkelijk kunt zeggen dat wanneer we niets eten en alleen maar bewegen we dus snel afvallen. Maar helaas gaat dat niet op. 

We hebben voeding juist nodig omdat het de brandstof is die ons de dag door helpt. Het zorgt ervoor dat we goed kunnen opletten en energiek kunnen presteren (Bijvoorbeeld op school). Het is belangrijk om zowel de juiste voeding als genoeg eten binnen te krijgen. Een goed voedingspatroon zorgt niet alleen voor energie gedurende de dag, het zorgt ook voor het voorkomen van ziektes, het maakt je weerbaarbaarder en zorgt er ook voor dat je mentaal beter in je vel zit. 

We maken nu 2- tallen en gaan 5 minuten op en neer wandelen. Ga eens met elkaar praten over wat jij denkt dat gezond zijn is.

Even terug naar de oertijd.

Voordat we dieper ingaan op soorten voeding en de verschillende maaltijden van de dag, willen we eerst de timing van voeding bespreken. Daarin speelt onze biologische klok, oftewel ons circadiaanse ritme een grote rol. In dit artikel hebben we het alleen over de rol van voeding in ons natuurlijke ritme. Er zijn echter nog veel meer factoren op van invloed zoals beweging, slaap en rustmomenten. Wil je hier alvast meer over lezen, dat kan je hier!

Oké goed, terug naar het onderwerp. Om uit te leggen wat het circadiaanse ritme is gaan we even terug in de tijd. Hoe kwamen onze voorouders aan hun eten?

Onze voorouders moesten enorm hun best doen om te kunnen eten. Ze gingen op vaste momenten op pad om te gaan jagen en verzamelen. Zo ging dat verreweg de langste tijd op aarde. Pas sinds een goede 100+ jaar geleden is ons voedingslandschap zo drastisch veranderd en daarmee onze darmen en dus ook onze gezondheid.

Waardoor dat komt?

  • Voeding is tegenwoordig altijd en overal toegankelijk;
  • Veel producten zijn ultra bewerkt en bevatten dus precies de juiste hoeveelheid stofjes die ervoor zorgen dat je er alleen maar meer van wilt.

Wat kunnen hieruit we concluderen? Dat de maatschappij er eigenlijk alles aandoet om ons ziek te maken. Door die enorme hoeveelheid (ultra bewerkte) voeding, zijn de cijfers toegenomen in gezondheidsrisico’s zoals overgewicht, diabetes type 2.

Om gezonder te worden (d.m.v.) het maken van de juiste voedingskeuzes weer wat meer terug naar hoe ons lichaam eigenlijk gemaakt is en dus naar vroeger. Wat dit concreet betekent:

  • vers eten, zo veel mogelijk natuurlijke producten (liever van de markt dan van de supermarkt);
  • Divers eten, zorg voor een kleurrijke bord. Veel verschillende soorten voeding betekent veel soorten voedingsstoffen en dat is weer goed voor de samenstelling van onze darmen. 
  • Eten volgens een vaste structuur.

Het circadiaans ritme

En deze laatste vormt een mooi bruggetje naar het volgende onderwerp; ons circadiaanse ritme oftewel onze biologische klok. Het eten volgens het circadiaanse ritme wil niet meer zeggen dan dat je 3 grotere eetmomenten hebt per dag op een redelijk vast tijdstip. De overige uren, na je avondmaal en voor je ontbijt, eet je niet. Dit noemen we ook wel een vastenperiode. Een vast ritme zorgt voor:

  • Meer energie gedurende dag;
  • Betere kwaliteit van slaap;
  • Makkelijker vet verliezen.

Ons biologische ritme is door de natuur bepaald. De kunst is echter om onze eigen agenda’s hier zoveel als mogelijk mee synchroon te laten lopen!

Negatieve effecten van een niet synchroon ritme zijn:

  • Vertraagde stofwisseling;
  • Moeilijker herstel (mentaal- en fysiek);
  • Meer hongergevoel en sneller de keuze maken voor iets ‘slechts’
  • Slapeloosheid;
  • Hoger risico op ziektes.

Hydratatie als brandstof

Tot slot: een niet te vergeten brandstof Hydratatie

  • 2% vochttekort zorgt voor beperking van de cognitieve functies;
  • 3 – 5% vochttekort beperkt je technische skills en krachtvermogen;
  • 6 – 10% vochttekort beperkt je hartminuutvolume (hoeveelheid bloed die per minuut wordt weggepompt door je hart), zweten en de bloedtoevoer naar je spie- ren.

Een aantal tips voor hydratatie:

  1. Check de kleur van urine regelmatig. Wanneer deze donker is (en je hebt nog niet tot weinig gedronken) dan weet je dat je onder gehydrateerd bent;

Belangrijk! Er is een uitzondering op deze regel. Wanneer je namelijk donkergele of zelfs bruine urine hebt en je hebt wel gewoon genoeg gedronken, drink dan absoluut niet verder en bel de huisarts. Je lichaam denkt namelijk ten onrechte dat het gedehydrateerd is.

  1. Drink buiten je trainingen minimaal 1.5 liter water per dag;
gezonde voeding kinderen