Wat gebeurt er als je te veel eiwitten eet?

Eiwitten vormen de bouwstenen voor alle celen in je lichaam en zijn essentieel voor een goede gezondheid en een fit lichaam. Maaltijden met relatief veel proteïne zijn om deze reden al jaren erg populair.

Echter schijnt teveel eiwit schadelijk te zijn voor je lichaam, maar is dit waar? In dit blog worden de voordelen en mogelijke nadelen van het eten van (te) veel eiwitten.

Is teveel eiwitten schadelijk of ongezond?

Eiwitten worden in het lichaam door de lever afgebroken tot ureum en uitgescheiden door je nieren via de urine. Wanneer je meer eiwitten eet dan gebruikelijk zal je lichaam meer ureum aanmaken wat volgens sommige theorieën belastend kan zijn voor je lever en voor je nieren. Ben jij actief bezig met sporten en eet je dus veel eiwitten? Dan is het belangrijk om voldoende water te drinken zodat je lichaam het ureumoverschot kan afvoeren.

Nadelen van te veel eiwitten

Het eten van (te) veel eiwitten kan verschillende nadelen hebben voor het lichaam. Een nadeel van een dieet dat enorm hoog zit in eiwitten, is dat mensen zo gefocust zijn op hun eiwitinname dat ze hierdoor minder koolhydraten en vetten eten en hierdoor belangrijke voedingsmiddelen missen, zoals vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten.

De beste richtlijnen zodat je voldoende koolhydraten en vetten kunt blijven eten:
– Eet dagelijks tussen 1.0 en 1.8 gram eiwitten per kg lichaamsgewicht
– Ben je vegetariër of veganist? Eet dan ongeveer 25% meer eiwitten

Ook kan je adem gek gaan ruiken. Bij het eten van veel eiwitten en het minimaliseren van de koolhydrateninname tot het minimum, komt je lichaam in een staat, genaamd ketose. In deze staat begint je lichaam relatief meer vet te verbranden voor energie, in plaats van koolhydraten die je normaal gesproken had gegeten. Daarnaast produceert het lichaam ketonen wanneer het vet verbrandt. Dit is een stof die je mond niet fris zal laten ruiken.

Je nieren zouden er minder goed tegen kunnen
Wanneer je veel eiwitten eet, moeten je nieren harder werken om het ureum te verwijderen uit het lichaam. Door genoeg water te drinken, help je het lichaam met de afbraak van deze stof. Als er sprake is van nierschade of een specifieke medische indicatie kan het daarom wel gevaarlijk zijn om veel eiwitten te eten.

Last van je darmen
Op het moment dat je minder complexe koolhydraten eet, en vooral veel proteïne zoals het eten van veel eiwitten, is het moeilijk om je aanbevolen dagelijkse 25 tot 35 gram vezels binnen te krijgen. Dit kan er tot leiden dat je je niet lekker voelt en opgeblazen.

Je zou kunnen aankomen
Eiwitten leveren energie, namelijk 4 kilocalorieën per gram. Dit betekent dat je ook in gewicht en vet kunt aankomen als je te veel eiwitrijke voeding eet. Ook voor eiwitten is er een optimale hoeveelheid om per dag binnen te krijgen.

Waarom eten mensen dan teveel eiwitten?

Veel sporters, en met name krachtsporters, denken dat het eten van meer eiwitten voor meer spiergroei zorgt. Uit onderzoeken blijkt echter dat er geen bewijs is dat een eiwitinname van meer dan 1,8 gram per kg lichaamsgewicht beter is voor spieropbouw. Het lichaam bepaalt zelf de hoeveelheid spiermassa die wordt opgebouwd.

kOM EENS LANGS!

TE BEREIKEN OP:

Volg ons op Instagram

@PlayXperformancetraining