PlayX https://www.playx.nl/ Think like an athlete X Grow like a business Mon, 14 Nov 2022 18:23:56 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.1.1 https://www.playx.nl/wp-content/uploads/2020/11/cropped-Play_Logo_Zwart_RGB-32x32.png PlayX https://www.playx.nl/ 32 32 Daily Performance programma – casus Carien https://www.playx.nl/casussen-daily-performance/daily-performance-programma-casus-carien/ https://www.playx.nl/casussen-daily-performance/daily-performance-programma-casus-carien/#respond Mon, 14 Nov 2022 13:14:11 +0000 https://www.playx.nl/?p=12841 Ik heb gekregen waar ik naar gevraagd heb, het verkrijgen van meer grip op mijn dagelijks ritme en het verhogen van mijn bewustzijn. Het Daily Performance programma heeft me inzicht en antwoord gegeven op mijn vragen. I.c.m. de praktische opdrachten ben ik nu zelf instaat hierop te reageren zoals ik dit ik wil en waar […]

Het bericht Daily Performance programma – casus Carien verscheen eerst op PlayX.

]]>

Ik heb gekregen waar ik naar gevraagd heb, het verkrijgen van meer grip op mijn dagelijks ritme en het verhogen van mijn bewustzijn.

Het Daily Performance programma heeft me inzicht en antwoord gegeven op mijn vragen. I.c.m. de praktische opdrachten ben ik nu zelf instaat hierop te reageren zoals ik dit ik wil en waar ik mij goed bij voel.

Benieuwd hoe wij of het Daily Performance Programma jou kan helpen? Aanmelden voor startdatum 9 januari 2023 kan nu! Klik hier. 

Het bericht Daily Performance programma – casus Carien verscheen eerst op PlayX.

]]>
https://www.playx.nl/casussen-daily-performance/daily-performance-programma-casus-carien/feed/ 0
Trainen in de juiste energiezone, hoe zit dat? https://www.playx.nl/gezondheid/uitleg-over-energiesystemen/ https://www.playx.nl/gezondheid/uitleg-over-energiesystemen/#respond Mon, 31 Oct 2022 10:45:34 +0000 https://www.playx.nl/?p=12828 Om in beweging te komen hebben we energie nodig. Het lichaam kan energie op diverse manieren vrijmaken. Afhankelijk van de intensiteit en duur van de activiteit zijn er verschillende bronnen en systemen die aangesproken worden. In dit artikel leggen wij uit hoe het lichaam in deze processen handelt. En hoe jij deze kennis kunt inzetten […]

Het bericht Trainen in de juiste energiezone, hoe zit dat? verscheen eerst op PlayX.

]]>

Om in beweging te komen hebben we energie nodig. Het lichaam kan energie op diverse manieren vrijmaken. Afhankelijk van de intensiteit en duur van de activiteit zijn er verschillende bronnen en systemen die aangesproken worden. In dit artikel leggen wij uit hoe het lichaam in deze processen handelt. En hoe jij deze kennis kunt inzetten om op de juiste manier te trainen voor jouw doel. Wil jij namelijk sneller worden op de korte afstand sprint, of juist je maximale hardloop afstand kunnen vergroten, dan dien je goed om te gaan met je energiebronnen- en systemen.

ENERGIESYSTEMEN

Belangrijk om te weten is dat er energie kan worden geleverd mét het gebruik van zuurstof (aeroob) maar ook zonder het gebruik van dit. (anaeroob) Dit is afhankelijk van de intensiteit van de inspanning. We onderscheiden in dit geval een drietal systemen waar het lichaam tussen kan schakelen:

 1. Aerobe (met zuurstof)
 2. Anaerobe a-lactisch (zonder zuurstof, zonder melkzuur)
 3. Anaerobe lactisch (zonder zuurstof, met melkzuur)

ANAEROBE A-LACTISCH

Dit noemen ze ook wel het fosfatensysteem. Het lichaam heeft van nature bronnen om energie uit te halen. Dit zijn lichaamseigen stoffen die opgeslagen zitten in onze spieren. De twee voorkomende stoffen zijn ATP (Adenosinetrifosfaat) en CP (Creatinefosfaat). Bij elke inspanning die je levert, zijn dit de eerste twee bronnen van energie die het lichaam gebruikt omdat ze direct leverbaar zijn. Voordelig! Zou je zeggen, want dan zou extra voedingsstoffen innemen niet nodig zijn en konden we energie opwekken zonder energie te consumeren. Helaas is het niet zo simpel. Deze twee stoffen samen leveren maar tot maximaal 20 secondes aan energie op. Dit betekent dat een inspanning langer dan 20 seconden meer bronnen van energie nodig heeft. Het lichaam schakelt dan over in een ander systeem. ‘

ANAEROBE LACTISCH

Consumeer jij producten die veel koolhydraten bevatten, dan slaat het lichaam een kleine hoeveelheid hiervan op in onze spieren in de vorm van glycogeen. Het lichaam maakt gebruik van deze voorraad als de inspanning ongeveer 10 seconden en tot ongeveer 2 á 3 minuten duurt. De maximale duur is echter helemaal afhankelijk van de lactaat-tolerantie van de persoon. Hierover later meer. In dit systeem maakt het lichaam namelijk het bijproduct melkzuur (lactaat) aan. Als de aanmaak hiervan groter is dan de afvoering dan spreken we van de ‘lactaatdrempel’. Je gaat verzuren en kan de intensiteit steeds moeizamer vasthouden.

AEROBE

Als we het hebben over gecontroleerde vetverbranding, is dit het juiste energiesysteem. In dit energiesysteem maakt het lichaam gebruik van zuurstof in combinatie met de energiebronnen vetten en glycogeen. Als deze voorraad in de spieren op dreigt te raken, dan kan het lichaam deze uit andere delen van het lichaam halen. Dit systeem treed in werking wanneer je de beweging op een lage intensiteit inzet. Zou je trainen in een hogere intensiteit dan schakelt het lichaam pas in dit systeem na ongeveer 2 tot 3 minuten. Het lichaam maakt dan in het begin van de inspanning voornamelijk gebruik van de overige energiesystemen.

De onderscheiding van het gebruik van vet als bron óf glycogeen als bron heeft ook weer te maken met de snelheid, de frequentie en de duur. Dit is overigens allemaal relatief en verschilt van persoon tot persoon. Een Personal Trainer kan dit bijvoorbeeld allemaal voor je uitrekenen, zodat je ook daadwerkelijk op de juiste manier traint.

Een vuistregel die we hier voor aanhouden is 50% – 65% van de maximale hartslag (220 – leeftijd) is de zone waar we voornamelijk vet als bron gebruiken.  Voor een twintig jarige zou dit dus ongeveer tussen de 100 en 130 slagen per minuut uitkomen.

IN WELK SYSTEEM MOET IK NOU TRAINEN OM AF TE VALLEN?

Ons simpel antwoord hierop. In alle 3! Variatie is hierin de ‘key to succes’ omdat elk energiesysteem zijn eigen voordelen heeft voor de bovenstaande vraagstelling. Diversiteit in trainingen is daardoor enorm belangrijk en de snelste manier om succes te behalen. 

In de anaerobe systemen bouw je namelijk spiermassa op die in hun algeheel zorgen voor een verhogende stofwisseling. Zoals je eerder hebt gelezen zijn de brandstoffen voor deze systemen de fosfaten en koolhydraten. Een ander voordeel is dat deze ook nog een intensieve intervaltraining verhoogd is.

Ga je op een lekkere lage intensiteit inspanning leveren, met zuurstof, dan gaat je lichaam dus voornamelijk vetten als energiebron gebruiken. Dit klinkt natuurlijk als dé oplossing nu. De totale calorieverbranding in dit geval is namelijk dusdanig laag dat het enorm veel tijd kost.

De ideale verhouding zou liggen op een 4 á 5x per week (30 minuten) aerobe inspanning (wandelen, fietsen, zwemmen, hardlopen) in combinatie met 2 á 3x per week anaerobe inspanning (HIIT, Bootcamp, Krachtraining). Dit zijn slechts richtlijnen en kunnen per fysiek verschillen.

Vetverbranding kan dus met zowel intensieve korte inspanning, als met extensievere langere inspanningen worden gerealiseerd. De systemen tijdens deze inspanningen overlappen elkaar altijd, daarom is een combinatie hiervan dé ideale uitgangspositie.

Natuurlijk zijn factoren als voeding, slaap en routines ook heel erg belangrijk! Lees hier meer over op ons kennisplatform.

Het bericht Trainen in de juiste energiezone, hoe zit dat? verscheen eerst op PlayX.

]]>
https://www.playx.nl/gezondheid/uitleg-over-energiesystemen/feed/ 0
November challenge https://www.playx.nl/gezondheid/november-challenge/ https://www.playx.nl/gezondheid/november-challenge/#respond Fri, 28 Oct 2022 09:26:18 +0000 https://www.playx.nl/?p=12816 Gedurende de hele maand november gaan wij, Team Play X, buiten onze comfortzone. Het Outdoor seizoen sluiten we af met een 15km run in de beekse bergen op 6 november. Daarna gaan wij de voorbereiding in voor het seizoen 2023. Welke start met de Venloop eind maart. Dit betekent dat we 4 maanden hebben om […]

Het bericht November challenge verscheen eerst op PlayX.

]]>

Gedurende de hele maand november gaan wij, Team Play X, buiten onze comfortzone. Het Outdoor seizoen sluiten we af met een 15km run in de beekse bergen op 6 november. Daarna gaan wij de voorbereiding in voor het seizoen 2023. Welke start met de Venloop eind maart. Dit betekent dat we 4 maanden hebben om te herstellen en tevens voorbereiden op het nieuwe seizoen. En onze voorbereiding beginnen we met een Health Challenge. Deze focust zich voornamelijk op allerlei zaken buiten onze trainingen en voeding om, om onszelf next level fit te krijgen. In dit artikel leggen we uit, waarom we doen wat we doen en wat de voordelen hiervan zijn.

De challenge:

 1. Glutenvrij
 2. Alcoholvrij
 3. Cafeïnevrij
 4. Snoepvrij
 5. Schermvrij (eerste 2 uur na opstaan en laatste 2 uur voor slapen gaan).

Daarnaast hebben we wekelijks nog een extra weekchallenge om onszelf nog meer uit te dagen.

Glutenvrij

Glutensensiviteit komt vaak en bij steeds meer mensen voor. Daarbij voegen gluten ook niks toe aan je gezondheid. Het is dus niet zo dat je een tekort aan gluten kunt hebben. Gluten is een eiwit, bestaande uit glutenine en gliadine. Dit komt vooral voor in tarwe, spelt, kamut, rogge en gerst. Het is dus een bestanddeel van granen. Granen bevatten naast de gluten ook vitamine B, mineralen en vezels. Maar dit zijn voedingsstoffen die je makkelijk uit andere producten kunt halen.

3 reden waarom wij gluten in november vermijden:

 1. Gluten treden ongevraagd toe tot je bloedbaan.

Na vertering worden voedingsstoffen opgenomen door de darmwand in de bloedbaan. Maar niet alle voedingsstoffen mogen door. Je lichaam reguleert welke voedingsstoffen wel en niet mogen toetreden. Bij gluten geldt dat niet. Zij hebben eigen regels. Ze vallen als het ware de darmwand aan waardoor ze, zonder toestemming, de bloedbaan inkomen. Dit maakt het voor andere ziektemakers makkelijker om ook door te treden, waardoor je immuunsysteem harder moet werken. Wanneer dit te vaak gebeurt kan het leiden tot glutensensitiveit.

 1. Beter humeur en meer energie

Doordat de opiaatachtige stoffen die in gluten zitten het endorfinesysteem (lichaamseigen) ontregelen, kan dit ervoor zorgen dat stress, angst en depressie gerelateerde klachten vaker ontstaan of vaker voorkomen. Daarnaast veroorzaken ze ontstekingen waarvoor ons immuunsysteem steeds harder voor moet werken. Dit kost enorm veel energie.

 1. Betere kwaliteit van slaap

Zoals gezegd verhogen gluten de doorlaatbaarheid in de darmen. Hierdoor kan de productie van het slaaphormoon melatonine als ook het geluk hormoon serotonine worden beperkt. Hierdoor kan bij beperken ervan de kwaliteit van slaap toenemen.

Alcoholvrij

Alcohol verhoogt onze lichaamstemperatuur omdat onze levert probeert alcohol te verwerken. Dit heeft een enorme bewezen impact op de kwaliteit van slaap en dus herstel. Alcohol zorgt ervoor dat je niet of minder lang in de REM slaap fase komt waardoor je slecht in staat bent om de informatie van de dag ervoor op te slaan of zelfs dingen vergeet (hallo black out). Daarbij zorgt alcohol voor een grotere kans op blessures, enorme vermindering van energie, uitdroging, leververvetting of afname van onze conditie. Ofwel, met alcohol werken we onszelf vooral tegen in het optimaliseren van onze gezondheid en (sport)prestaties.

Cafeïnevrij

Allereerst willen we even duidelijk maken dat wij normaal juist voorstander zijn van cafeïne, mits geconsumeerd tussen 09:00 en 13:00 op een niet nuchtere maag. Het is bewezen dat koffie bijdraagt aan een langer leven en risico op bepaalde ziektes aanzienlijk verminderd. Gedurende de hele maand november willen we echter zo natuurlijk en stabiel leven. Het verhogen van het hormoon adrenaline door externe factoren zoals dus bijvoorbeeld koffie, willen we hierdoor vermijden.

Snoepvrij

Oftewel toegevoegde suikervrij. Volledig suikervrij eten is ten eerste niet mogelijk en daarbij raden we het ook enorm af. Suiker heb je namelijk nodig om energie te krijgen. Maar deze suiker moet je wel consumeren uit producten die van nature suikers bevatten (fruit bijvoorbeeld). Producten zoals frisdrank, koekjes, snoepjes, toetjes heeft je lichaam niet nodig. We willen onze insulinelevels zo stabiel mogelijk houden. Dit vermindert het risico op ziektes zoals diabetes (type 2 en 3), wat vandaag de dag steeds meer en meer voorkomt. Het vermijden van producten met veel toegevoegde suikers draagt bij aan het makkelijker stabiel houden van onze insulinelevels.

Schermvrij

Schermgebruik is de standaard tegenwoordig. We zien het zelfs als ontspanning (even lekker scrollen). Het blauwe licht dat van onze telefoons, tablets of zelfs de televisie afkomt heeft een enorme impact op de lichtreceptoren in je ogen. Telefoongebruik in de 2 uur voordat je gaat slapen kan de melatonineproductie tot 23% laten afzwakken. Dit betekent dat je minder goed in slaap komt en het beperkt daarnaast kwaliteit van je slaap. Je komt bijvoorbeeld minder goed in je REM slaap. Daarnaast kan hetgeen waar we naar kijken ons ook onbewust stress veroorzaken. Jij hebt bijvoorbeeld een kut dag gehad, maar je ziet iedereen op social media vrolijk zitten eten bij luxe restaurants. Niet echt chill voor je mentale gesteldheid. Daarom kiezen we er in deze maand voor om ons de onbewuste druk van onze sociale kringen te besparen in de eerste en laatste uren van de dag.

Hopelijk begrijp je nu wat beter waar onze challenge vanaf komt. Iedere week geven we ook nog een korte toelichting over de extra weekchallenges op onze social media!

Doe jij met ons mee?  Let us know!

Het bericht November challenge verscheen eerst op PlayX.

]]>
https://www.playx.nl/gezondheid/november-challenge/feed/ 0
Daily Performance programma – Casus Marit Beerends https://www.playx.nl/casussen-daily-performance/daily-performance-programma-casus-marit-beerends/ https://www.playx.nl/casussen-daily-performance/daily-performance-programma-casus-marit-beerends/#respond Mon, 24 Oct 2022 09:29:39 +0000 https://www.playx.nl/?p=12785 10 tot 15 kg kwijt vóór dat ik start met Daily Performance bij PlayX… De belangrijkste reden om te starten met de personal trainingen was het feit dat ik echt wat kilo’s af wilde vallen en me gewoon weer fitter wilde voelen. Na mijn opleiding ben ik wat aangekomen omdat het aantal uren dat ik […]

Het bericht Daily Performance programma – Casus Marit Beerends verscheen eerst op PlayX.

]]>

10 tot 15 kg kwijt vóór dat ik start met Daily Performance bij PlayX...

De belangrijkste reden om te starten met de personal trainingen was het feit dat ik echt wat kilo’s af wilde vallen en me gewoon weer fitter wilde voelen. Na mijn opleiding ben ik wat aangekomen omdat het aantal uren dat ik fysiek bezig was flink minder werd. Vervolgens heeft corona ook nog een duit in het zakje gedaan wat betreft extra kilo’s..

We willen nog niet te veel verklappen, maar Marit, je hebt een fantastisch resultaat neergezet. Je mag trots zijn op jezelf. Ben je benieuwd naar het hele verhaal, onze aanpak en de impact hiervan op Marit? Lees de casus hieronder.

0 kg
Gewichtsverlies
32.6
-5,1 BMI
0 %
Vetpercentage

Benieuwd hoe wij of het Daily Performance Programma jou kan helpen? Klik dan hier of neem direct contact met ons op. 

Het bericht Daily Performance programma – Casus Marit Beerends verscheen eerst op PlayX.

]]>
https://www.playx.nl/casussen-daily-performance/daily-performance-programma-casus-marit-beerends/feed/ 0
Falen tijdens de venloop en de lessen die ik hier nu uithaal https://www.playx.nl/gezondheid/falen-tijdens-de-venloop-en-de-lessen-die-ik-hier-nu-uithaal/ https://www.playx.nl/gezondheid/falen-tijdens-de-venloop-en-de-lessen-die-ik-hier-nu-uithaal/#respond Thu, 20 Oct 2022 11:38:49 +0000 https://www.playx.nl/?p=12764 Het is 15 mei 2022. 14:00 om precies te zijn. Ik sta aan de start van de halve marathon van de Venloop. 12 weken lang getraind, waarvan iedere week 20 – 35 kilometer verdeeld over 2 tot 3 hardlooptrainingen. Belangrijk om hierbij toe te voegen dat ik een goede basisconditie heb en bekend ben met […]

Het bericht Falen tijdens de venloop en de lessen die ik hier nu uithaal verscheen eerst op PlayX.

]]>

Het is 15 mei 2022. 14:00 om precies te zijn. Ik sta aan de start van de halve marathon van de Venloop. 12 weken lang getraind, waarvan iedere week 20 – 35 kilometer verdeeld over 2 tot 3 hardlooptrainingen. Belangrijk om hierbij toe te voegen dat ik een goede basisconditie heb en bekend ben met hardlopen. Tot 10 kilometer dan. Duurloop, verschillende intervaltrainingen, korte snelle runs, mijn voorbereiding was goed. Ik volgde mijn uitgebreide trainingsschema aardig op en daarnaast lette ik ook op het periodiseren van mijn voeding. In het verleden kon dat nog wel eens anders zijn.. maar deze keer was ik goed voorbereid. In ieder geval lichamelijk, zo bleek achteraf.

In de week in aanloop naar de Venloop werd langzaam duidelijk dat het erg warm zou worden (32+). Ik weet van mezelf dat ik een koud weer loper ben dus mentaal was dat al een eerste klap(je). Om je heen hoor je het ook ‘het wordt wel erg warm hé zondag..’ en ‘zou je dat wel doen met je ademhalingsproblemen’. En ook al wil je het niet.. langzaam begin je te twijfelen. Daarbij komt ook nog een ander obstakel: bang om te falen. Ik had nog nooit een halve marathon gelopen en ik weet ook van mezelf dat ik graag op een bepaalde tijd loop. Wanneer ik bijvoorbeeld zie dat ik langzamer dan 5:30 per kilometer loop, moet ik van mezelf versnellen. Op een 10km red ik het dan nog wel. Maar op de 21 ben ik gewoonweg niet ervaren genoeg.

Terug naar het startsignaal

Alle deelnemers staan opgesteld in een rij en langzaam loopt iedereen naar voren. Onderweg naar de startboog. Ik begin mijn eerste kilometers. Die gaan goed. De eerste kilometers helpt het enthousiaste publiek je enorm. Ik voelde me goed en de 1e 3 kilometer vliegen, ondanks de hitte, voorbij. Ik merkte wel al snel dat ik dorst kreeg. Dan zie ik het 3 kilometer bord. Maar waar is het waterpunt? Shit. Oké denk ik. Dan zal het wel op 5 km staan en heb ik het verkeerd begrepen. Maakt niet uit, je gaat goed dus je bent er zo.

Op mijn horloge zie ik dat ik 5:15 aan het rennen ben. Dat is voor mij een redelijk tempo normaal. Maarja, het gaat toch lekker zo, dus ik blijf zo doorgaan. Ik nader het 5 kilometer punt en zie parasols.. yes, het waterpunt. Ik zet een 200 meter versnelling in op weg naar de parasol met een verlangen naar water. Vervolgens kom ik aan en zie ik mensen zitten die aan het kijken zijn. Maar weer geen water. Shit. Waar is het toch?! Weer ren ik door en net voor de 6 km stond het eerste waterpunt. Hier merkte ik dat het bergafwaarts ging. Ik zat in mijn hoofd en het duiveltje op mijn schouders werd luider en luider. ‘je benen worden zwaar’.. ‘ik heb nu alweer dorst’.. en vooral ‘hoe ga ik dit in godsnaam nog 15 km volhouden’.

Het genieten stopte. Iedere stap koste immens veel moeite en ik kon de mensen die je met alle goede bedoelingen aanmoedigen wel vervloeken. Om mij heen begonnen mensen steeds vaker en langer te lopen. Dat was voor mij geen optie. Ik moest en zou hem rennend uitlopen, binnen de 2 uur en dan had ik mijn doel al zeker 10 minuten bijgesteld. Mijn innerlijke monoloog was op full force op dat moment. En door de ruzie in mijn hoofd was ik even afgeleid. Totdat ik op 10.5 kilometer abrupt uit mijn waas werd gehaald door een bekende stem. Mijn vader. Godver.. juist net die persoon die je trots wilt maken. Hij heeft namelijk de halve marathon al vaak genoeg, onder nog zwaardere omstandigheden gerend. Weer ga ik versnellen. Ik moet hem laten zien dat het goed gaat en daarna, als hij uit zicht is, kan ik wat verslappen. Die gedachte alleen al was niet oké en de versnelling die volgde werd mijn afgang. Mijn benen lopen vol en de stem van het duiveltje op mijn schouders wordt harder en harder. Op mijn hand heb ik geschreven ‘je kan het’. Ik lees het en tegelijkertijd hoor ik het duiveltje scheeuwen ‘NIET’. Oké zeg ik en ik stop met rennen.

In een vlaag van verstandsverbijstering zie ik een rechterpad, dat wegloopt van de route van de venloop. Daar vlieg ik in. 100meter lang loop ik vooruit, stop ondertussen mijn workout op mijn horloge en app de mensen die op me staan de wachten bij de finish. Ik heb gefaald, verwacht mij maar niet meer. Ik loop nu naar huis. And so i did. Die weg terug was natuurlijk geen feest. Boosheid, verdriet, teleurstelling, schaamte, alle fases ben ik wel doorgegaan in die 10+ km teruglopende. Ik kon de mensen die ik kende die hem wel uitliepen nog net feliciteren en daarna heb ik mijn telefoon uitgezet. Dit hoef ik niet nog langer aan te zien.

Thuis keek ik na lang wikken en wegen naar mijn statistieken. Het zal wel vreselijk zijn. Uiteindelijk mezelf toch geforceerd om te kijken. Met verbazing keek ik erna. Mijn hartslag was redelijk laag. Mijn vo2max nog nooit zo hoog geweest en een gemiddelde snelheid van 5:20 op 11 kilometer. WTF. Bullshit denk ik en smijt de telefoon weg. De mensen om me heen waren goed bedoeld vervelend. ‘Ach, je hebt tot 11km gerend in een snelle tijd’, ‘ach, het was ook zo warm’, ‘ach, er zijn zoveel mensen gestopt’. Nee.. dacht ik. Ik heb gefaald. Ik kon het gewoon niet. Ik ben gewoon een zwak persoon. Dat was mijn conclusie en daarmee uit.

De dagen en weken na deze mislukking waren niet veel. Het hardlopen, waar ik juist net zoveel plezier in had gevonden liet ik gaan, mijn humeur was om te huilen en praten erover deed ik niet. Het begon me te beperken. Alleen zag ik dat op dat moment zelf niet. Tot ik weer eens in de spiegel keek, wat ik meestal liever vermijd omdat ik het een vervelende confrontatie vind. Maar nu was het anders. Ik keek mezelf aan en dacht.. je doet nu precies hetzelfde als datgene wat je normaal zo vervelend vindt. Klagen en zelfmedelijden hebben, zonder er iets aan te doen.

Back to reality

Nu 5 maanden later ben ik dankbaar voor dit. Het heeft me namelijk veel lessen geleerd en ik heb iets gevonden wat veel belangrijker is dan die 21 km uitlopen, namelijk: mentale kracht. Ik ben me gaan verdiepen in mindset, door diverse boeken, bijscholing en wetenschappelijke onderzoeken. Daar komt dan een van mijn positieve eigenschappen wel van pas. Als ik iets wil, weten in dit geval, dan moet dat nu en ook nog in extreme mate.

Ik weet inmiddels dat mindset in 2 vormen komt. Growth en Fixed. Fixed mindset is de ik kan niet….. gedachte. Er zit geen groei in die mindset en dit resulteert in snel opgeven. Alles wat ik dacht in aanloop naar, tijdens en net na de venloop was in een fixed mindset. Het zorgde ervoor dat ik steeds minder ging geloven in mezelf wat uiteindelijk letterlijk resulteerde in een niet uitgelopen race. Growth mindset daarintegen is de wil om hard te willen werken, uitdagingen te zien als groei. Die kreeg ik pas toen ik weer eens in de spiegel keek en echt eerlijk tegen mezelf durfde te zijn.

Uit deze gebeurtenis heb ik diverse lessen geleerd, gekoppeld aan mindset. Die ik graag wil delen. Juist, omdat ik het om me heen en in mijn werk, zo vaak zie terugkomen.

 1. Vaardigheden

Om iets te presteren heb je de juiste vaardigheden nodig. Alleen kilometers in de benen krijgen is niet voldoende om zo’n prestatie te kunnen neerzetten. Ik dacht dat ik er wel was met 12 weken trainen. Maar achteraf bleek dit ten eerste niet genoeg en daarbij had ik het trainen van mijn brein achterwege gelaten in mijn o zo uitgebreide trainingsplan inclusief evaluaties.

 1. Uitdagingen

Ik was tijdens de race zo gefixeerd op die waterpunten om de 3 kilometer dat ik helemaal geen rekening had gehouden met dat ze er misschien niet zouden staan. Mentaal was dit iedere keer weer een kleine klap. In het vervolg schrijf ik dus een raceplan met de meest mogelijke scenario’s uit zoals externe omstandigheden (weer, faciliteiten etc.) zodat ik me beter kan houden wanneer iets niet helemaal zo gaat als bij voorbaat gedacht.

 1. Omgaan met teleurstelling

Doordat ik het niet haalde knakte er als het ware iets in mijn ziel. Klinkt extreem, maar zo voelde het. Nu heb ik dat ervaren en weet ik ook dat het me inmiddels veel heeft gebracht. Relativeren op dat moment bestond niet in mijn wereld. Nu, als even iets niet lukt dwing ik mezelf om eerst antwoord te geven op:

 • Wat denk ik;
 • Is het echt zo erg of valt het te relativeren;
 • Wat zou ik tegen een ander zeggen;
 • Helpt deze emotie me op dit moment?
 1. Emotionele controle

Dat kan je alleen maar leren door jarenlang door te gaan en te werken aan bewustwording. Daar heb je momenten zoals deze voor nodig. Door hier vervolgens op te reflecteren, trainingen aan te passen en vervolgens weer de confrontatie op te zoeken, leer ik hiervan.

 1. Inspanning

Het trainen zat wel goed, maar achteraf was het wellicht wel te kort. Daarnaast was ik ook behoorlijk gespannen op het moment van de start. ‘Het is warm, zal ik het wel halen’, ‘heb ik genoeg getraind’, ‘kan ik dit wel’. Hiermee zat ik mezelf alleen maar in de weg. Mijn lichaam gaf voor de start al signalen: hoge hartslag, hoge ademhaling, slechte praat tegen mezelf. Ik heb mezelf nu geleerd om ademhalingsoefeningen te doen. Hier ben ik nog steeds geen talent in, maar het gaat beter. En dat telt.

 1. Feedback

Feedback en vooral kritiek ontvangen is niet mijn sterkste punt. Dat weet ik. Maar waar ik normaal defensief ga reageren of juist in de aanval ga, vermeed ik het hier. Voor feedback was echt geen ruimte. Nu achteraf vraag ik bewust aan iemand wat ik beter had kunnen doen tijdens een training. Om mezelf te leren om met feedback om te kunnen gaan.

 1. Succes van anderen

Ik wenste degene die ik kende die hem wel uitliepen wel proficiat maar ik voelde het niet zo. De teleurstelling in mezelf overheerste. Ook ga je zoeken naar wat iemand anders dan misschien heeft laten liggen waar jezelf troost in kan vinden. Oh ja maar die heeft ook gelopen. Of wat een waardeloze tijd. Niet erg aardig, maar wel de waarheid. Door te leren het succes van anderen als inspiratie te zien, kun je het voor jezelf beter relativeren. Het kan je inspiratie geven om door te gaan en beter te worden.

Het begrip mindset heeft voor mij in deze tijd dus echt betekenis gekregen. Het bepaalt de richting die ik op moet om iets te bereiken. Ook al leer je van dingen zal je altijd in bepaalde zaken een fixed mindset houden. Door dat te accepteren kun je ervan leren. Accepteren is de basis voor verandering. En je moet volledig toegewijd zijn aan de wil om te veranderen/groeien om over te gaan tot actie.

Dit voorbeeld maakt duidelijk dat emoties en mindset cruciaal zijn in presteren. Ons emotionele brein reageert sneller op gebeurtenissen dan ons denkende brein. Dit maakt emoties een krachtig hulpmiddel in presteren wanneer je er goed mee leert omgaan. Balen na falen mag. Maar trek er je lessen uit en ga gewoon door. Uiteindelijk komt succes dan vanzelf.

Wil jij hier meer over weten of heb je nog vragen aangaande dit artikel. Let us know en neem gerust vrijblijvend contact met ons op!

Het bericht Falen tijdens de venloop en de lessen die ik hier nu uithaal verscheen eerst op PlayX.

]]>
https://www.playx.nl/gezondheid/falen-tijdens-de-venloop-en-de-lessen-die-ik-hier-nu-uithaal/feed/ 0
Daily Performance programma – casus Chantal https://www.playx.nl/casussen-daily-performance/daily-performance-programma-casus-chantal/ https://www.playx.nl/casussen-daily-performance/daily-performance-programma-casus-chantal/#respond Thu, 13 Oct 2022 07:49:51 +0000 https://www.playx.nl/?p=12485 Nu ga ik door want dit is pas het begin! Ik ben erg blij dat ik deel heb genomen aan dit vernieuwend programma. Ik wil mezelf heel erg graag verbeteren maar had niet de handvaten om dit zelf te kunnen doen. Doordat de theorie van PlayX wetenschappelijk goed is onderbouwd en ik direct toepassingen moet […]

Het bericht Daily Performance programma – casus Chantal verscheen eerst op PlayX.

]]>

Nu ga ik door want dit is pas het begin!

Ik ben erg blij dat ik deel heb genomen aan dit vernieuwend programma. Ik wil mezelf heel erg graag verbeteren maar had niet de handvaten om dit zelf te kunnen doen. Doordat de theorie van PlayX wetenschappelijk goed is onderbouwd en ik direct toepassingen moet verrichten in de praktijk ben ik écht verder geholpen!

0 %
Van mijn lichaamsdoel NU al behaald.
0 %
Meer lenigheid in mijn hamstrings door dagelijkse stretch routines.
0 %
Motivatie om mijn doel(en) te behalen

Benieuwd hoe wij of het Daily Performance Programma jou kan helpen? Klik dan hier of neem direct contact met ons op. 

Het bericht Daily Performance programma – casus Chantal verscheen eerst op PlayX.

]]>
https://www.playx.nl/casussen-daily-performance/daily-performance-programma-casus-chantal/feed/ 0
Afvallen door meer te gaan eten.. huh? https://www.playx.nl/sport-en-voeding/afvallen-door-meer-te-gaan-eten-huh/ https://www.playx.nl/sport-en-voeding/afvallen-door-meer-te-gaan-eten-huh/#respond Tue, 20 Sep 2022 14:16:40 +0000 https://www.playx.nl/?p=12138 Wanneer we (en dit geldt zeker voor vrouwen) willen gaan afvallen, denken we vaak dat we minder moeten gaan eten. We gaan crashdiëten voor onze vakanties en denken dat sapkuren de oplossing zijn. If only i knew before.. wat heb ik dat vaak gedaan. En uiteindelijk met, je raadt het vast al, geen resultaat. Ofja […]

Het bericht Afvallen door meer te gaan eten.. huh? verscheen eerst op PlayX.

]]>

Wanneer we (en dit geldt zeker voor vrouwen) willen gaan afvallen, denken we vaak dat we minder moeten gaan eten. We gaan crashdiëten voor onze vakanties en denken dat sapkuren de oplossing zijn. If only i knew before.. wat heb ik dat vaak gedaan. En uiteindelijk met, je raadt het vast al, geen resultaat. Ofja als resultaat betekent: weinig energie, teleurstelling in mezelf wantja weer gefaald en misschien 1 of 2 kilo minder voor 2 dagen (VOCHT!) dan was ik wel succesvol. Op gegeven moment ben ik het anders gaan doen. Ik ben me erin gaan verdiepen en al snel vielen de puzzelstukjes op z’n plek. In ons werk zien we dit ook vaak. We krijgen hier regelmatig vragen over of we constateren het zelf bij mensen. Interessant onderwerp dus voor een nieuw artikel. Dus benieuwd hoe jij aan je doelen kunt gaan werken (zoals bijvoorbeeld afvallen) door juist MEER te gaan eten? Hier komt het:

Vetverbranding duurt (vervelend genoeg) gewoon even

Allereerst is het belangrijk om te onthouden dat je lichaam tijd nodig heeft om te wennen aan nieuwe patronen. Het lichaam moet zichzelf een nieuw proces als het ware aanleren voordat het overgaat op de gewenste vetverbranding. Zeker als je bijvoorbeeld helemaal niet gewend bent aan sporten. Er zijn diverse factoren die hier vervolgens ook weer een invloed op hebben. Denk aan: trainingsintensiteit, manier van eten, verdere levensstijl, mentale stress etc. Personen die bijvoorbeeld meer overgewicht hebben, vallen in het begin wel veel af, maar dit is voornamelijk vocht. Daardoor zie je bij personen die minder veel tot geen overgewicht hebben dat het langer duurt voordat het harde werk zich terugbetaald in het cijfer op de weegschaal. Wat in de tussentijd wel veranderd is de verdeling vetmassa en spiermassa. Dat is voor ons, in een beginstadium, de belangrijkste indicator voor gezonde verbetering. Daarbij moet je ook onthouden dat aankomen in het begin ook heel normaal is. Je lichaam is nog aan het wennen aan de nieuwe processen, maar daarentegen train je wel je spieren. En die wegen nu eenmaal meer dan vet. Het proces van hypertrofie (spiergroei) gaat dus ook sneller dan het proces van vetverbranding. Maar.. vergeet daarbij niet dat juist die spieren je uiteindelijk gaan helpen met het afvallen. 

Het algemene beeld

Over het algemeen krijgen wij mensen structureel te weinig energie (kcal) binnen. Zeker op trainingsdagen. Dit geldt vooral voor vrouwen en het is daarmee ook de reden waarmee ze zichzelf als het ware in de weg zitten om daadwerkelijk af te vallen. De stelregel ‘als je meer energie verbruikt dan die je binnenkrijgt, is een gegeven. Maar dit moet wel in de juiste context geplaatst worden. Het aller belangrijkste is dat je je lichaam gaat voeden voor het werk dat het gaat / moet verrichten.

Risico’s van te weinig eten

 • Je spieren gaan eiwitten afbreken waardoor je je vermoeid gaat voelen en uiteindelijk ga je het proces van spiergroei hiermee tegen. Dus eigenlijk sport je dan zogezegd ‘voor niets’;
 • Je lichaam is niet goed in staat om afvalstoffen te verlaten (slechte sloelgang en minder vaak naar de wc);
 • Metabolisme raakt in de war. Voorbeeld: bij heel veel mensen zien we dat ze vooral door de week veel te weinig eten en in het weekend wordt dit gecompenseerd middels alcohol, hapjes, suikerhoudende drankjes, uiteten etc. Je stofwisseling snapt er dan helemaal niets meer van waardoor je alle ‘slechte voedingsstoffen’ veel makkelijker vasthoudt. Wanneer je door de week wel voldoende eet, is de zogezegde klap in het weekend, veel minder erg. Want je stofwisseling is goed, dus je lichaam stoot de slechte stoffen vanzelf, makkelijker en sneller af.
 • Vertraagde stofwisseling is het gevolg van bovengenoemde.
 • Door te weinig te eten heb je waarschijnlijk ook een groot tekort aan vitaminen en mineralen, wat ook weer grote impact heeft op je presteren.

Je moet onthouden dat je lichaam alleen al 1000 – 1200 kcal moet verbruiken om je organen te laten werken. Zelfs als je de hele dag stil zit. Als ik naar jouw voedingsschema’s kijk blijft er dan weinig energie over voor beweging, laat staan voor trainingen. Het is ontzettend knap hoe structureel je komt sporten, maar je moet het jezelf en je lichaam om gunnen om hier het optimale uit te kunnen halen. Dat kun je in dit geval doen met voeding.

Een aantal tips:

Herken jij je in het bovenstaande dan is het zaak om hiermee aan de slag te gaan. Een paar tips vanuit ons:

 • Bepaal hoeveel calorieën jij ongeveer nodig hebt en probeer dit ook echt binnen te krijgen uit GEZONDE voeding. 
 • Waarschijnlijk is jouw stofwisseling is de war. Het is belangrijk dat deze balans gaat vinden zodat je lichaam optimaal kan gaan presteren in al haar processen (vetverbranding, spiertoename etc.). Drink dagelijks echt minimaal 2 liter water, begin de dag en eindig de dag al met beide 500ml, dan heb je die al gehad. Activeer je lichaam daarnaast door de dag heen ook door te licht intensief te gaan bewegen. Wandelen, fietsen, staan, dit draagt allemaal enorm bij aan het herstellen en vooral VERsneller van je stofwisseling.
 • Op dagen dat je sport moet je ook meer eten. Dit heeft je lichaam nodig om te herstellen. Probeer je extra voeding voornamelijk uit eiwitten te halen aangezien deze spierherstel bevorderen.

 

Wil jij hier meer over weten of heb je nog vragen aangaande dit artikel. Let us know en neem gerust vrijblijvend contact met ons op!

Het bericht Afvallen door meer te gaan eten.. huh? verscheen eerst op PlayX.

]]>
https://www.playx.nl/sport-en-voeding/afvallen-door-meer-te-gaan-eten-huh/feed/ 0
Herstel en monitoren – leer luisteren naar je lichaam https://www.playx.nl/rust-en-herstel/herstel-en-monitoren-leer-luisteren-naar-je-lichaam/ https://www.playx.nl/rust-en-herstel/herstel-en-monitoren-leer-luisteren-naar-je-lichaam/#respond Tue, 20 Sep 2022 13:58:17 +0000 https://www.playx.nl/?p=12116 Beslissingen nemen zijn niet makkelijk. We nemen vaak lang de tijd voor een beslissing, omdat we zo graag de juiste willen maken. Zeker vandaag de dag, waarin we maar wat graag over analyseren op basis van zoveel mogelijk beschikbare data en mogelijke scenario’s. Als mens hebben we de neiging om keuzes over onszelf en ons […]

Het bericht Herstel en monitoren – leer luisteren naar je lichaam verscheen eerst op PlayX.

]]>

Beslissingen nemen zijn niet makkelijk. We nemen vaak lang de tijd voor een beslissing, omdat we zo graag de juiste willen maken. Zeker vandaag de dag, waarin we maar wat graag over analyseren op basis van zoveel mogelijk beschikbare data en mogelijke scenario’s. Als mens hebben we de neiging om keuzes over onszelf en ons eigen leven zodanig te onderzoeken, dat we keuzes gaan uitstellen en (vaak) uiteindelijk helemaal geen keuze maken.

Beslissingen die snel worden gemaakt kunnen ook nog eens net zo goed zijn als beslissingen die weloverwogen en goed onderzocht worden gemaakt. Waarom? Omdat ze het proces versnellen van het vinden van een bevredigende oplossing / methode, aangezien de optimale (perfecte) oplossing, die waar we allemaal zo lang naar zoeken, namelijk niet bestaat. Snel beslissingen durven en kunnen maken is een krachtig wapen in de complexe omgevingen en vraagstukken waar wij onszelf (vaak) in begeven.

Instinct vs. Analyse

Een interessant dilemma, zeker ook in ons dagelijkse leven en in ons presteren. In dit artikel bespreken we hoe we onszelf kunnen monitoren, welke markers we dan rekening mee moeten houden en welke balans we hierin kunnen aanhouden wat betreft over analyseren of snel beslissen. 

Oke, korte recap
In ons vorige artikel over herstel en immuniteit / weerstand, hebben we het gehad over het belang van het vinden van de juiste balans tussen de helpende FOR status en de beschadigende NFOR status en hoe de overige uren van een dag, waarin je NIET traint een belangrijke rol spelen in je (dagelijks) presteren.

Wat bij de meeste (recreatieve) sporters vaak gebeurt is het volgende: we zitten goed in onze trainingen en zijn ons bewust van de keuzes die we moeten maken om onze doelen te behalen. Oftewel je bent lekker bezig en goed op weg naar wat je wilt bereiken. Maar dan begint het: overmatige of zeer intense spierpijn, aanhoudende vermoeidheid, het gevoel hebben dat je moet trainen.. maar het echt niet kunt opbrengen, verminderde prestaties, blessures en slechte zin/chagrijnig zijn. Wat dan? Moet je vertrouwen op je instinct en doen wat goed voelt voor jou of zijn er bepaalde maatstaven die voor jou kunnen bepalen of je verder moet gaan met trainen of toch echt even rustig aan moet gaan doen. Te hard trainen, te weinig rust (of beide) voor een te lange tijd en de problemen ontstaan vanzelf.

Zoals eerder aangegeven is er (helaas) geen precieze grens / maatstaf die tijdig aangeeft dat je te ver aan het gaan bent. Wanneer herstel over een langere periode echter niet helpt, spreken we van overtraining.

Het lastige is: je MOET in een overload zitten om de training stress aan te wakkeren die nodig is voor het behalen van de gewenste aanpassingsreactie in de spieren. Oftewel: wanneer je je zelf NIET hard genoeg pusht, word je niet fitter, sneller of sterker. Maar aan de andere kant wanneer je jezelf WEL te hard pusht en je jezelf niet genoeg rust gunt word je ook niet fitter of ga je presteren op je beste. Het voor- schrijven van de juiste dosis aan trainingen is essentieel voor het supporten van je herstel.

Geen hoeveelheid aan ijsbaden of compressie middelen gaan je helpen na gewoon slecht geplande en uitgevoerde trainingen. Wanneer je een trainingssessie verpest, maakt het niet uit wat je doet aan je herstel, dan is het al te laat. Het gaat erom hoe jij je dag, week of trainingsblok (geperiodiseerd trainen weet je nog) inricht, die je helpen om de beste versie van jezelf te worden. Om dit te kunnen doen, moet je eerst meer weten over de ‘training load’ en hoe je dit bij jezelf kunt monitoren.

Begrijpen van workload: extern vs intern

We bepalen de totale workload door te kijken naar de externe en de interne werk- druk. Onder extern verstaan we het fysieke werk, het trainingsplan, de hoeveelheid sets en het gewicht dat wordt gebruikt, hoeveel er wordt gerend (snelheid en af- stand) etc. etc. Oftewel: de externe werkdruk is goed te berekenen. De interne werk- druk is echter een ander verhaal. Dat is namelijk het effect dat de training heeft op de individuele fysieke gesteldheid (hartslag, vo2max etc. etc.) en beleving (hoe zwaar heb jij de training ervaren). Je kan je vast voorstellen dat de interne werkdruk lastiger is om te meten, maar juist daarin kunnen we wel het verschil maken.

De laatste tientallen jaren is er echter iets opmerkelijks gebeurd. We zien namelijk dat sporters met een hoge trainingload (werkdruk) minder snel geblesseerd raken of herstel nodig hebben. Ze hebben in plaats van meer rust, meer training nodig. Dus zowel over herstellen als onder herstellen hebben een toenemend risico op blessures.

Het blijkt dat je acute workload (hoeveel werk je verzet in een week) in relatie tot de chronische workload (hoe veel werk je verzet over een langere periode) de beste maatstaf is om blessures te voorspellen. Wanneer de acute:chronische werkdruk ratio tussen de 0.8 en 1.3 zit, is de kans op blessures veel lager. Wanneer je boven de 1.5 zit, heb je een sterk toenemend risico op een blessure. Dit is dus precies de reden waarom van niet trainen naar 5x per week trainen, nooit een goede oplossing is en waarom we weer moeten opbouwen, nadat we er een tijdje uit hebben gelegen (om wat voor reden dan ook).

De voordelen van meer workload zijn tweevoudig:

 1. Grotere workload zorgt ervoor dat we meer druk kunnen tolleren;

 2. Training zorgt ervoor dat we kwaliteiten ontwikkelen om onszelf juist te beschermen van blessures.

Er bestaat niet zoiets als volledig herstellen na de training. We spreken liever over aanpassen na de training. Aangezien ons lichaam zich continu probeert aan te passen en leren zodat het kan overleven. Ga dus bewust om met het verhogen van je trainingsplan en intensiteit of vraag zo nodig om advies.

Ondanks dat de acute:chronische ratio een belangrijke maatstaf is, kun je hier natuurlijk niet alles aan ontlenen. Dat behoeft namelijk wat nuance. Het is een basis, maar wordt in de echte wereld natuurlijk wel wat complexer. Wanneer je te veel of te weinig traint, heb je een verhoogd risico op blessures. Wanneer je ziek bent, kun je niet trainen. Wanneer je geblesseerd bent, kun je niet trainen. En uiteindelijk: wanneer je niet kan trainen, is je lichaam niet in staat tot de gewenste aanpassingen en word je dus ook niet fitter of sterker. Monitoren kan ons helpen met een inzicht krijgen in wanneer we risico’s lopen.

WEETJE!
Sprints kunnen het beste in het begin van de training of begin van de trai- ningsweek zitten omdat we dan vaak het meest hersteld zijn. Het is name- lijk een behoorlijke belasting op ons zenuwstelsel aangezien het de meest pure expressie is van de vecht of vlucht reactie.

Monitoren van herstel en monitoringsstrategieën die je makkelijk zelf kunt uitvoeren zijn onderdeel van ons DAILY PERFORMANCE PROGRAMMA. Ben je benieuwd wat dit precies inhoudt? Dat lees je hier!

Het bericht Herstel en monitoren – leer luisteren naar je lichaam verscheen eerst op PlayX.

]]>
https://www.playx.nl/rust-en-herstel/herstel-en-monitoren-leer-luisteren-naar-je-lichaam/feed/ 0
Daily Performance programma – casus Sanne https://www.playx.nl/casussen-daily-performance/daily-performance-programma-casus-sanne/ https://www.playx.nl/casussen-daily-performance/daily-performance-programma-casus-sanne/#respond Fri, 16 Sep 2022 14:56:24 +0000 https://www.playx.nl/?p=12107 ‘Mijn gedachte is ECHT veranderd van ik MOET dit, naar ik WIL dit. Ik ben ontzettend tevreden met hetgene ik heb bereikt in de afgelopen 12 weken. Het programma heeft me ontzettend veel geleerd, zodat ik er nu ook zelf mee vooruit kan. Ik blijf iedere maand een consult plannen zodat ik wel die stok […]

Het bericht Daily Performance programma – casus Sanne verscheen eerst op PlayX.

]]>

‘Mijn gedachte is ECHT veranderd van ik MOET dit, naar ik WIL dit.

Ik ben ontzettend tevreden met hetgene ik heb bereikt in de afgelopen 12 weken. Het programma heeft me ontzettend veel geleerd, zodat ik er nu ook zelf mee vooruit kan. Ik blijf iedere maand een consult plannen zodat ik wel die stok achter de deur behoud. Op deze manier weet ik zeker dat ik ook die laatste kilo’s eraf krijg (ook al weet ik nu dat het daar echt niet alleen om draait). Ik ben vooral dankbaar voor het feit dat ik nu ook weet hoe ik het weer kan oppakken als het even tegenzit. Ik voel me fitter, slaap beter dan ooit (en ik wist niet eens dat dat een probleem was), voel me sterk en daardoor zelfverzekerd. En vooral: ik ben (voor het eerst) echt een trots op mezelf, want zoals mijn coach ook zei: ik heb dit zelf gedaan. En die 10 km: venloop 2023 i’m coming for you.

0 %
Van mijn lichaamsdoel NU al behaald.
0 %
Gemiddelde stijging in diverse sporttesten
0 %
Motivatie om mijn doel(en) te behalen

Benieuwd hoe wij of het Daily Performance Programma jou kan helpen? Klik dan hier of neem direct contact met ons op. 

Het bericht Daily Performance programma – casus Sanne verscheen eerst op PlayX.

]]>
https://www.playx.nl/casussen-daily-performance/daily-performance-programma-casus-sanne/feed/ 0
Over weerstand en immuniteit https://www.playx.nl/play-x/hoe-behoud-je-optimale-weerstand/ https://www.playx.nl/play-x/hoe-behoud-je-optimale-weerstand/#respond Fri, 16 Sep 2022 09:55:41 +0000 https://www.playx.nl/?p=12093 We nemen onze immuniteit en weerstand vaak voor lief. Totdat we ziek worden. Als we de basis van herstel niet kennen (slaap, voeding en mentaal-emotionele stress), kan dit al gauw ten koste gaan van ons immuunsysteem. Ons lichaam is van nature zo gemaakt dat het altijd kiest voor overleven over presteren. En wanneer je niet […]

Het bericht Over weerstand en immuniteit verscheen eerst op PlayX.

]]>

We nemen onze immuniteit en weerstand vaak voor lief. Totdat we ziek worden. Als we de basis van herstel niet kennen (slaap, voeding en mentaal-emotionele stress), kan dit al gauw ten koste gaan van ons immuunsysteem. Ons lichaam is van nature zo gemaakt dat het altijd kiest voor overleven over presteren. En wanneer je niet kunt trainen omdat je regelmatig ziek bent of je slecht voelt, zul je nooit het maximale uit jezelf halen. In dit artikel gaan we het hebben over het volgende: hoe komt het dat we als we veel sporten vatbaarder zijn voor ziekte en verkoudheid. Vanaf wanneer moet je symptomen serieus gaan nemen omdat ze je presteren beïnvloeden. En wat kunnen we doen om de kans op ziek worden te verminderen en wanneer je het toch wordt; hoe je ervoor zorgt dat het z.s.m. weer over gaat!

De moderne sporter

Hard trainen en je eigen grenzen blijven verleggen heeft nu eenmaal een impact op je immuunsysteem. Dat geldt ongeacht je niveau. Of je nu traint voor een super marathon of probeert de ballen hoog te houden tussen werk, familie, sporten en algemene stress die komt kijken in het dagelijkse leven; alles gaat ten koste van je imuumsysteem. Soms is dit goed, maar helaas meestal niet..

Te zware of te intensieve trainingen kunnen ervoor zorgen dat we meer risico lopen op ziektes, verkoudheid, ontstekingen of zelfs lichte depressies. Het is een gegeven dat je lichaam na een zware training of wedstrijd tot 4 uur erna, zwakker is. Voor duursporters geldt dit meer dan voor krachtsporters. Andere factoren die een negatieve invloed hebben op je immuniteit zijn een tekort aan slaap en inadequate voeding.

Het is een best ingewikkeld iets. Want aan de ene kant moeten we onze trainings- volumes maximaliseren, maar aan de andere kant kan dit ook weer sneller leiden tot NFOR, slechte slaapkwaliteit en uiteindelijk dus aan een verminderde immuni- teit. Maar is immuniteit dan echt zo belangrijk voor herstel en presteren? Wanneer je je regelmatig zo slecht voelt waardoor je niet aan je beweging of trainingen kunt komen, is het logisch om te bedenken dat je hierdoor nooit je volledige potentie kunt gaan benutten. De sleutel is dus: het hebben van een sterk immuunsysteem.

Misschien vraag je je nu wel af hoe de echte topsporters dit dan doen. Zij trainen ontzettend vaak en met hoge volumes en zij worden niet ziek. Terwijl wij, zodra we onze volumes gaan verhogen struggelen met het vermijden van lagere weerstanden. Succes in presteren is gebaseerd op een sterk immuunsysteem. Wanneer je gezond bent, kun je trainen en hoe meer en beter je kunt trainen, hoe sneller je je doelen kunt behalen. As simple as that. Toch?

Nouja, het is nog altijd geen antwoord op de vraag hoe topsporters dit dan doen. En hoe graag we je hier ook het antwoord op willen geven, is het helaas zo simpel niet. Maar wat we wel kunnen doen is uitzoeken hoe we ervoor kunnen zorgen dat we zelf niet (of minder) ziek worden of constant vermoeid zijn, waardoor je kunt blijven trainen en je je jezelf de beste kans geeft op het behalen van je doelen.

De impact van trainen op je immuniteit

Dat sporters juist een hoger risico lopen op ziek zijn etc. heeft meer context en nu- ance gekregen. Waar het eigenlijk op neerkomt: iemand die nieuw is met (intensief) trainen, heeft de grootste kans op infecties, dit komt waarschijnlijk door de ineens hoge mate aan trainingsstress die je dan ervaart. De meeste recreatieve sporters krijgen juist de meeste immuniteitsvoordelen uit een training en de echte topspor- ter loopt een gemiddeld risico. De echte echte top is vervolgens dus een uitzondering op de regel. Zij hebben de zogenaamde (in sporttermen genoemde) sweet spot gevonden. Oftewel: zij bevinden zich in zo’n fase waarbij gewoon echt alles klopt. Vaak ook omdat zij hun hele leven toewijden aan hun sport. Iedere beslissing die zij nemen is in het prestatiebelang. Hun lichaam is zo gewend aan de training en daarnaast hebben zij geen tot weinig afleiding. Ze stellen zichzelf dus ook niet bloot aan potentiële externe risicofactoren zoals alcohol, feestjes etc. etc.

Betekent dit dus dat we moeten gaan leven als een topsporter. Nee, verre van. Wel kijken we hier graag naar en proberen lessen te halen uit hun manier van leven en hun toewijding aan presteren, maar dan vertaald binnen onze eigen grenzen. De vraag is dus eigenlijk: hoe kunnen we zo hoog mogelijke trainingvolumes halen, zonder ziek te worden (want ja, dat hoort er zeker in het begin van het proces, ge- woon bij).

De kracht van symtomen

De meest voorkomende infecties zijn URTI(bovenste luchtweginfecties) en algemene infecties (30 en 32% respectievelijk). Er zit echter een verschil in een daadwerkelijke infectie hebben en denken dat we er een hebben. We leggen het je uit:

Wanneer je een kriebel in de keel, vermoeidheid of verstopte neus ervaart, gaan we er vaak gewoon vanuit dat dit infectie is aan de bovenste luchtweg. Terwijl het in feite symptomen zijn ofwel; waarschuwingssignalen van je lichaam dat je lichaam het moeilijk heeft om je trainingen (of zelfs het leven op dat moment) bij te houden, zonder dat het ten koste gaat van je gezondheid.

Symptomen zijn iets heel anders dan de daadwerkelijke infectie. Je bent namelijk niet ziek, maar je voelt je ook niet goed. Het is belangrijk om deze symptomen te herkennen, want ze hebben wel degelijk een invloed op je presteren en herstel. De welbekende verkoudheid is een van de meest voorkomende infecties aan de bovenste luchtwegen. We krijgen dit via luchtdeeltjes van het coronavirus, rhinovirus, adenovirus of meer (er zijn er meer dan 200). Je raakt geïnfecteerd via de lucht, voornamelijk wanneer iemand naast of bij je in de buurt, niest. Ook het aanraken van geïnfecteerde objecten en vervolgens je eigen mond of neus heeft een grote kans op infectie

WEETJE!
Stel dat je in het vliegtuig zit en iemand 2 stoelen naast je met een infectie niest, dan is de kans dat jij ziek wordt, meer dan 80%

Weerstand en immuniteit en de impact van sporten en bepaalde keuzes in onze levensstijl hierop, zijn onderdeel van ons DAILY PERFORMANCE PROGRAMMA. Ben je benieuwd wat dit precies inhoudt? Dat lees je hier!

Het bericht Over weerstand en immuniteit verscheen eerst op PlayX.

]]>
https://www.playx.nl/play-x/hoe-behoud-je-optimale-weerstand/feed/ 0